Mājokļa programmas ietvaros 1000 ģimenēm valsts galvos kredītus (74)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Atbalsta programmas mājokļa iegādei ietvaros ģimenēm ar bērniem izsniegs 1000 galvojumus kredītiem par 6,314 miljoniem eiro, informēja Ekonomikas ministrijā (EM). Jau vēstīts, ka valdība 5.augustā atbalstīja galvojumu piešķiršanu dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai ģimenēm ar bērniem.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis un Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) prezidents Mārtiņš Bičevskis ceturtdien parakstīja Ekonomikas ministrijas un LKA sadarbības memorandu par atbalsta programmas mājokļa iegādei vai būvniecībai īstenošanu.

Memorands būs spēkā trīs gadus ar iespēju to pagarināt.

Paredzēts, ka «Altum» izsniegs (uz laiku līdz desmit gadiem) un administrēs galvojumu personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādība ir vismaz viens nepilngadīgs bērns. Galvojuma apmērs būs atkarīgs no bērnu skaita ģimenē. Personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir viens nepilngadīgs bērns galvojuma apmērs būs 10% no aizdevuma summas, bet ne vairāk kā 10 tūkstoši eiro, par diviem bērniem galvojuma apmērs būs 15% no aizdevuma summas, bet ne vairāk kā 15 tūkstoši eiro, bet par trīs un vairāk bērniem - 20% no aizdevuma summas, bet ne vairāk kā 20 tūkstoši eiro.

«Altum» galvojumu izsniegs pēc tam, kad aizdevējs būs piešķīris aizdevumu vai rakstiski apliecinājis, ka aizdevums tiks piešķirts. Programma sāks darboties pēc «Altum» un komercbanku savstarpējo līgumu noslēgšanas.

Valsts atbalsta gadījumā būs mazāka līdzfinansējuma summa kredītņēmējam mājokļa iegādei

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas valsts atbalsta gadījumā paredz noteikt mazāku līdzfinansējuma summu kredītņēmējam mājokļa iegādei.

Šādas likuma izmaiņas nepieciešamas, lai varētu realizēt valsts atbalsta programmu pirmā mājokļa iegādei. Tas attieksies uz ģimenēm ar bērniem, kam mājokļa iegādei pirmā iemaksa kredītam

būs piecu procentu apmērā līdzšinējo desmit vietā.

Likuma grozījumu autori, valdošās koalīcijas deputāti, atgādina, ka jūnijā Saeimā pieņēma grozījumus likumā par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā, kas paredz valsts atbalsta sniegšanu galvojuma formā dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai ņemtā aizdevuma atdošanai un citas izmaiņas.

Likuma izmaiņu autori uzsver - viens no galvenajiem iemesliem, kas apgrūtina nekustamā īpašuma iegādi, ir

kredītiestāžu prasība par līdzfinansējumu 20% līdz 30% apmērā

no mājokļa vērtības. Līdzfinansējumu pieprasa arī Patērētāju tiesību aizsardzības likums, kurā teikts, ka aizdevums, kura summa ir vienāda ar 100 minimālajām mēnešalgām (32 000 eiro) vai lielāka un kura atmaksa nodrošināta ar nekustamā īpašuma hipotēku, izsniedzams ne vairāk kā 90% apmērā no nekustamā īpašuma tirgus vērtības.

Tomēr valsts sniegtā atbalsta gadījumā nebūtu pamatoti likt šķēršļus kredīta saņemšanai, tāpēc nepieciešams veikt likuma izmaiņas, nosakot, ka šajos gadījumos kredīta devējs ir tiesīgs izsniegt kredītu ne vairāk kā 95% apmērā no nekustamā īpašuma iegādes darījuma summas vai plānotajām būvniecības izmaksām.

Likuma izmaiņas nozīmē, ka valsts atbalsta gadījumā

ģimenei būs jāuzkrāj vismaz 1600 eiro jeb 5% no 32 000 eiro,

neskaitot darījuma noformēšanas izmaksas, skaidro likumprojekta autori.

Komentāri (74)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu