Ģimenēm ar bērniem pirmā mājokļa iegādei kredītam vajadzēs 5% iemaksu (84)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, lai atvieglotu pirmā mājokļa iegādi ģimenēm ar bērniem.

Likuma izmaiņas nepieciešamas, lai īstenotu valsts atbalsta programmu pirmā mājokļa iegādei. Izmaiņas paredz noteikt mazāku līdzfinansējuma summu kredītņēmējam mājokļa iegādei. Tas attieksies uz ģimenēm ar bērniem, kam mājokļa iegādei pirmā iemaksa kredītam būs 5% apmērā līdzšinējo 10% vietā.

«Pašlaik likumā noteikts, ka aizdevums, kura summa ir vienāda ar 100 minimālajām mēnešalgām (32 000 eiro) vai lielāka un kura atmaksa nodrošināta ar nekustamā īpašuma hipotēku, izsniedzams ne vairāk kā 90% apmērā no nekustamā īpašuma tirgus vērtības,» iepriekš paskaidroja parlamenta Preses dienestā.

Regulējums papildināts ar normu, ka valsts atbalsta gadījumā banka būs tiesīga izsniegt kredītu ne vairāk kā 95% apmērā no nekustamā īpašuma iegādes darījuma summas vai plānotajām būvniecības izmaksām.

Valdība 5.augustā atbalstīja galvojumu piešķiršanu dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai ģimenēm ar bērniem.

Paredzēts, ka «Latvijas Attīstības finanšu institūcija «Altum«» («Altum») izsniegs (uz laiku līdz desmit gadiem) un administrēs galvojumu personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādība ir vismaz viens nepilngadīgs bērns. Galvojuma apmērs būs atkarīgs no bērnu skaita ģimenē. Personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir viens nepilngadīgs bērns galvojuma apmērs būs 10% no aizdevuma summas, bet ne vairāk kā 10 tūkstoši eiro, par diviem bērniem galvojuma apmērs būs 15% no aizdevuma summas, bet ne vairāk kā 15 tūkstoši eiro, bet par trīs un vairāk bērniem - 20% no aizdevuma summas, bet ne vairāk kā 20 tūkstoši eiro.

«Altum» galvojumu izsniegs pēc tam, kad aizdevējs būs piešķīris aizdevumu vai rakstiski apliecinājis, ka aizdevums tiks piešķirts. Programma sāks darboties pēc «Altum» un komercbanku savstarpējo līgumu noslēgšanas.

Komentāri (84)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu