Saeima vērtēs, vai nodrošināt lielāku pensiju, kad veikta indeksācija

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās grozījumu projektu likumā «Par valsts pensijām», kas paredz divkāršot pensiju indeksācijas aprēķinos izmantoto apdrošināšanas iemaksu algas pieaugumu.

Grozījumu projektu izskatīšanai Saeimā iesniedza Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas deputāti, kā arī apvienības «Saskaņas centrs» deputāts Andrejs Klementjevs.

Veicot grozījumus likumā, palielināsies atbalsts pensionāriem un, nākamgad indeksējot pensijas, to pieaugums būs lielāks, akcentē Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS).

Likums «Par valsts pensijām» pašlaik paredz, ka valsts pensijas vai tās daļas apmēru, kas nepārsniedz 285 eiro, pārskata reizi gadā 1.oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 25% no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem, aģentūru LETA informēja politiskā spēka preses sekretāre Dace Kārkliņa.

ZZS iesniegtie priekšlikumi paredz, ka, sākot ar 2015.gadu, pensiju indeksācijā tiek ņemti vērā 50% (līdzšinējo 25% vietā) no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem.

Šā gada 1.oktobrī valsts pensijas vai tās daļas apmērs, kas nepārsniedz 285 eiro, tiks indeksēts, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 25% no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem. Politiski represētajām personām, 1.grupas invalīdiem un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem valsts pensiju pārskata neatkarīgi no tās apmēra.

Tā rezultātā pensijas šogad vidēji palielināsies par 5,71 eiro (vecuma pensijas par 6,05 eiro). Priekšlikumi likuma grozījumiem izstrādāti sadarbībā ar Labklājības ministriju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu