«Liepājas metalurga» investorus vajājot skandāli un tiesvedības (31)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

«Liepājas metalurga» investorus vajājot skandāli un tiesvedības vēsta žurnāls «Ir». Tas attiecoties uz dažiem Ukrainas holdinga kompānijas «KVV Group» būvprojektiem Sevastopolē. Piemēram, pērn decembrī ģenerālprokuratūra veikusi kratīšanu ieņēmumu dienesta ēkā Sevastopolē, un ierēdņu seifos atrasti vairāk nekā 100 000 dolāru (vairāk nekā 77 000 eiro) - domājams, kukuļos saņemta nauda, vēsta avīze «Krimas Telegrāfs».

Laikraksts noskaidrojis, ka šis kukulis dots, lai izvairītos no kriminālatbildības un īpašuma aresta saistībā ar nodokļu nemaksāšanu kādā celtniecības projektā pilsētas teritorijā. Pēc neoficiālas informācijas, ar šo lietu saistīti pazīstamie Sevastopoles būvuzņēmēji Valērijs Krištals un Jevgēnijs Kazmins.

2005.gadā Sevastopoles pašvaldība piešķīrusi piekrastes zemes gabalus firmai «Lokis LTD», kura caur vairākiem starpniekiem pieder abiem uzņēmējiem, taču šo darījumu likumību vairākkārt apstrīdējusi Sevastopoles prokuratūra. Neraugoties uz prokuroru protestiem, tiesa Kijevā gan 2013.gadā nostājusies uzņēmēju pusē - lai gan zeme piešķirta bez izsoles, tas izrādījies tiesiski, jo tolaik likums nav paredzējis pašvaldības zemes iznomāšanu tikai izsoles kārtībā.

2013.gadā prokuratūra ierosinājusi krimināllietu par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, jo Sevastopoles ierēdņi nomā nelikumīgi nodevuši divarpus hektārus piekrastes zemes, turklāt būvnieks apsūdzēts patvaļīgā aizsargājamās teritorijas apbūvē. Šajā skandālā iesaistīts uzņēmums «Karbon», kas ietilpst «KVV Group» holdingā.

Pērn jūnijā Kazmina firma «Grin» vēlreiz nonākusi preses starmešos, jo piejūras teritorijā iznomātajā zemesgabalā nogriezusi pilsētniekiem piekļuvi pie jūras, neatļauti uzbūvējot žogu pārāk tuvu krastmalai un atpūtas kompleksa vietā ierīkojot šautuvi.

Neviens no šaubīgajiem darījumiem, kuros iesaistīti «Liepājas metalurga» (LM) investori, nav noslēdzies ar apsūdzošu spriedumu. Kā, atsaucoties uz vietējiem medijiem ziņo «Ir», Krištalam jau sen ir izveidojušās draudzības un biznesa saites varas pārstāvju aprindās.

Jau ziņots, ka ieguldot papildus aptuveni 30 miljonus eiro apgrozāmajos līdzekļos, Ukrainas uzņēmums «KVV Group» līdz gada beigām plāno atjaunot LM darbu. LM plānots ražot metāla armatūru gan «KVV Group», gan eksporta vajadzībām. Ar eksportu plānots segt Ukrainas pieprasījumu pēc armatūras, tāpat tirgi būšot Baltijas valstis un citas Eiropas valstis.

Krištals norādīja, ka pirmajā maksājumā «KVV Group» samaksās 18 miljonus eiro, bet pēc tam nomaksās visu atlikušo summu - 89 miljonus eiro.

LM iegāde ļaus īstenot «KVV Group» ilgtermiņa stratēģiju uzņēmuma pilnas darbības nodrošināšanai no izejvielu ražošanas līdz to izmantošanai celtniecībā.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu