Par «Citadeli» varot samaksāt tikai 65-70 miljonus eiro (68)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Par bankas «Citadele» akcijām investors varētu samaksāt tikai 65 līdz 70 miljonus eiro, šovakar ziņo televīzijas kanālu ziņu raidījumi.

Valdība ir akceptējusi ASV fonda «Ripplewood Holdings» izteikto bankas iegādes piedāvājumu, saskaņā ar kuru pēc darījuma 25% bankas akciju iegūs «Ripplewood Holdings», 50% tiks patlaban nenosauktiem investoriem, bet 25% «Citadeles» kapitāldaļu paliks Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas īpašumā.

Latvijas Televīzija vēstīja, ka investors esot piedāvājis iegādāties banku par 92 miljoniem eiro, tomēr tos varētu maksāt ilgākā laika posmā un reālā summa varētu būt krietni mazāka. Turklāt pircējs ņems vērā arī bankas likviditāti, taču bankā varētu būt 45 miljonu eiro nelikvidāte. Tādējādi investors par banku varētu samaksāt no 65 līdz 70 miljoniem eiro.

Savukārt LNT ziņas šovakar pieļāva, ka valdības izraudzīto «Citadeles» investoru kopējā piedāvātā darījuma cena varētu būt 102 miljoni eiro, kas gan nesedz bankas pamatkapitālā ieguldīto. Tomēr samaksu par darījumu plānots veikt daļās, pēdējo maksājumu aptuveni 37 miljonu eiro apmērā veicot, ja neatklājas kādi zaudējumi bankas darbā. Neesot gan izslēgts, ka patlaban vēl turpinās kaulēšanās par cenu. Finanšu konsultanta «Superia» partneris Mārtiņš Krūtainis raidījumam atzina: ja par banku tiešām piedāvāti 65 miljoni eiro, tad no darījuma vajag atteikties, lai bankas pārdošanas procesu pārņem Eiropas Komisija.

LNT ziņu raidījums stāstīja, ka lielāku summu - 130 miljonus eiro - par banku esot piedāvājis cits pretendents uz bankas akciju iegādi, «SPI Group» īpašnieks Jurijs Šeflers, kuram pastarpināti pieder arī AS «Latvijas Balzams». Šeflers par banku esot piedāvājis 130 miljonus eiro, no kuriem 105 miljoni eiro tiktu maksāti uzreiz, bet 25 miljoni eiro gadījumā, ja bankā neatklātos kādi zaudējumi.

Latvijas Televīzijas raidījums «Panorāma» iepriekš ziņoja, ka bankas «Citadele» potenciālais pircējs «Ripplewood Holdings» par bankas iegādi vēlas maksāt uz pusi mazāku summu, nekā to piedāvā valdība, proti, valdība esot piedāvājusi banku pārdot par 113 miljoniem eiro, bet fonds izteicis vēlmi banku iegādāties par 63 miljoniem. Tomēr premjerministre Laimdota Straujuma (V) iepriekš norādīja, ka šī publiski izskanējusī bankas «Citadele» pārdošanas summa neatbilst patiesībai.

Komentāri (68)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu