«Citadeles» vadītājs: banka turpinās uzņemto attīstības kursu (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Valdības izraudzītie bankas «Citadele» investori ir piedāvājuši pārliecinošu bankas attīstības plānu, tāpēc valdības lēmums ir «Citadeles» komandai un klientiem pozitīva ziņa, uzskata bankas «Citadele» valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

«Par mūsu akcionāru varēs kļūt starptautiska respektablu investoru grupa ar pieredzi banku sektorā, kas ir ieinteresēta bankas turpmākā izaugsmē,» informē Beļavskis. Viņaprāt, valdības lēmums ir laba zīme «Citadeles» turpmākajai attīstībai. Izraudzītie investori piedāvāja pārliecinošu bankas turpmākās attīstības plānu. Turklāt šo investoru grupu visaugstāk novērtēja arī Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB), kas plāno arī turpmāk palikt kā otrs bankas «Citadele» akcionārs.

Beļavskis sola, ka banka turpinās līdz šim uzņemto attīstības kursu, sniedzot klientiem visu bankas pakalpojumu klāstu, un attīstīs visus līdzšinējos biznesa virzienus.

Viņš piebilst, ka šajā laikā, kad būtiski pasliktinājusies ģeopolitiskā situācija, valsts drosmīgi lēmusi par labu stabilitātei un attīstībai, rūpējoties gan par bankas klientu, gan valsts tautsaimniecību nākotnē.

Paredzams, ka starptautiskā ASV investoru grupa varēs iegādāties patlaban Latvijas valstij piederošos 75% akciju. Savukārt ERAB plāno savā īpašumā saglabāt 25% akciju.

Kā ziņots, valdība akceptēja ASV fonda «Ripplewood Holdings» izteikto bankas «Citadele» iegādes piedāvājumu. «Ripplewood Holdings» pārstāvis Tims Kolins informēja, ka pēc darījuma 25% «Citadeles» kapitāldaļu paliks ERAB īpašumā, 25% - «Ripplewood Holdings», bet 50% - patlaban nenosauktiem investoriem.

Pagaidām publiski nenosauktie investori ir pasaules augstākā līmeņa finanšu cilvēki, raidījumā «900 sekundes» sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V). Neviens no potenciālajiem investoriem nav no Latvijas, visi ir no ASV vai Kanādas - tātad aizokeāna valstīm, komentēja Straujuma, piebilstot, ka šo personu uzvārdi viņai ir zināmi, bet tos aizvien nedrīkst izpaust, tāpat kā plānotās darījuma summas.

Tiek solīts, ka bankas investori - patiesie labuma guvēji - un darījuma summa tiks nosaukta drīzumā pēc līguma parakstīšanas.

Pārdot banku «Citadele» Latvija apņēmās savulaik, kad pārņēma «Parex banku» un sniedza tai valsts atbalstu. Tolaik noslēgtā vienošanās ar Eiropas Komisiju paredz, ka Latvijai līdz šā gada beigām ir jāatrod kredītiestādes pircējs.

Banka «Citadele» tika izveidota 2010.gadā, no valsts pārņemtās «Parex bankas» izdalot labos aktīvus.

Līdz šā gada jūnija beigām valsts no bankai «Citadele» sniegtā atbalsta bija atguvusi 66% jeb 247,6 miljonus eiro. Bankai «Citadele» valsts atbalsts 2010.gadā tika sniegts 377,9 miljonu eiro apmērā, no kura 203,7 miljoni eiro bija likviditātes atbalsts, bet 109,9 miljoni eiro - valsts daļa bankas kapitālā un vēl 64,3 miljoni eiro bankas subordinētajā kapitālā, liecina Privatizācijas aģentūras apkopotie dati. Līdz jūnija beigām «Citadele» valstij atmaksājusi 203,7 miljonus eiro likviditātes atbalsta, kā arī samaksājusi 43,9 miljonus eiro procentos un citos maksājumos par valsts atbalstu. Tādējādi valstij vēl jāatgūst no «Citadelei» sniegtā atbalsta 130,3 miljoni eiro.

Pārdodot bankas «Citadele» akcijas, valsts saņems naudu par akcijām, kā arī tiks atdots vai pārfinansēts subordinētais kapitāls, iepriekš žurnālistiem skaidroja Privatizācijas aģentūras Komercdarbības dienesta vadītājs Vladimirs Loginovs.

Pašlaik Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% mīnus viena bankas «Citadele» akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder ERAB.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu