OECD prezentē pasākumus cīņai ar izvairīšanos no nodokļiem

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) prezentējusi pasākumus, lai globālā mērogā cīnītos ar uzņēmumu izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Organizācijas prezentētais rīcības plāns vērsts pret starptautiskiem uzņēmumiem, kas samazina savus nodokļu maksājumus, pārvietojot to ienākumus no vienas valsts uz otru.

Šādu stratēģiju piekopšanā jau iepriekš tikušas apsūdzētas tādas kompānijas kā «Starbucks», «Amazon» un «Google».

Prezentējot šo plānu, OECD direktors nodokļu jautājumos Paskāls Senamāns norādīja, ka organizācija «mainīs spēles noteikumus», nodrošinot, ka uzņēmumi maksā nodokļos valstī, kur tiek gūti ienākumi.

Šobrīd kompānijas var izmantot līgumus, kas paredz izvairīties no ienākumu dubultas aplikšanas ar nodokli, lai tā vietā iegūtu dubultas nodokļu atlaides.

Tāpat uzņēmumi izmanto iekšējas finanšu procedūras, lai nodrošinātu, ka ienākumi tiek reģistrēti valstīs, kur uzņēmumu ienākuma nodoklis ir zemāks.

OECD plāns paredz, ka no valsts uz valsti modelis liktu uzņēmumiem deklarēt savus ienākumus, darbiniekus un samaksātos nodokļus katrā jurisdikcijā.

Organizācijas izstrādātos pasākumus paredzēts prezentēt šajā nedēļā nogalē Austrālijā notiekošajā G20 valstu finanšu ministru sanāksmē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu