Latvijā 64 400 iedzīvotāju ienākumi mēnesī ir līdz 49,80 eiro (153)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Šobrīd Latvijā 64 400 trūcīgo iedzīvotāju ienākumi mēnesī ir līdz 49,80 eiro, un nabadzības situācija valstī kopumā aizvien ir būtiska, trešdien Rīgā notiekošajā starptautiskajā konferencē par Eiropas minimālā ienākuma līmeni sacīja labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

«Turīgāko iedzīvotāju ienākumi ir aptuveni septiņas reizes augstāki par vistrūcīgāko iedzīvotāju ienākumiem,»

piebilda ministrs.

Viņš uzskata, ka ir sperts būtisks solis pretim risinājumam ienākumu nevienlīdzības mazināšanai, jo Labklājības ministrija (LM) ir piedāvājusi noteikt minimālo ienākumu līmeni 129 eiro apmērā, kas, pēc ministra uzsvērtā, ir sociālekonomiski pamatota summa, lai gan par to vēl ir jāpanāk kompromiss ar valdību kopumā, pašvaldībām, sociālajiem partneriem un nevalstiskajām organizācijām.

«Tas ir reāls rādītājs, kas šodien iedzīvotājiem ir jānodrošina kā pats minimums. Un mums ir jādara viss, lai cilvēki savos ienākumos nepakristu zem šī līmeņa. Nedrīkst būt tāda situācija, ka ģimenei ar trīs bērniem, kurā abi vecāki ir strādājoši, jāvēršas pašvaldībā pēc pabalsta,» viņš teica.

Jau vēstīts, ka LM izstrādājusi koncepciju par minimālā ienākuma līmeni, kas paredz, ka pirmajai personai mājsaimniecībā minimālais ienākuma līmenis ir 129 eiro, bet pārējiem atbilstoši patēriņam tiek piemērota zemāka vērtība – otrajam un pārējiem pieaugušajiem – 70% no pirmā pieaugušā patēriņa, bērniem līdz 14 gadu vecumam – 50% no pirmā pieaugušā patēriņa.

Piemēram, minimālā ienākuma līmenim diviem pieaugušajiem būtu jābūt 220 eiro, diviem pieaugušajiem un vienam bērnam – 285 eiro, diviem pieaugušajiem un diviem bērniem - 349 eiro, diviem pieaugušajiem un trīs bērniem - 414 eiro, vienam pieaugušajam un vienam bērnam - 194 eiro, vienam pieaugušajam ar diviem bērniem - 259 eiro.

Igaunijā iztikas minimuma līmenis 2014.gadā ir 90 eiro pirmajai personai un 72 eiro pārējiem, bet ir iespējas saņemt atsevišķi arī dzīvokļa pabalstu. Ar iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN) neapliekamais minimums ir 144 eiro mēnesī. Bet Lietuvā valsts nodrošinātais ienākumu līmenis šogad ir 101 eiro, ar IIN neapliekamais minimums - 136 eiro mēnesī.

Komentāri (153)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu