FKTK vērtēs «Citadeles» investora reputāciju, finanšu līdzekļu izcelsmi un biznesa plānu (22)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Kad valdība būs izdarījusi savu izvēli un vienojusies ar bankas «Citadele» investoru par darījuma noteikumiem un cenu, izvēlētajam investoram Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) būs jāiesniedz nepieciešamie dokumenti būtiskas līdzdalības atļaujas saņemšanai.

Pēc visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas FKTK sāks investora izvērtējumu, kas jāveic likumā noteiktajā termiņā - 60 darbadienās, informēja FKTK.

FKTK no savas puses vērtēs pircēja finanšu stabilitāti, reputāciju un finanšu līdzekļu pietiekamību un izcelsmi, kā arī biznesa plānu, kas atklāj redzējumu un stratēģiju bankas turpmākajai darbībai. Lēmums par investora izvēli un cenu ir bankas akcionāru ziņā, uzsver FKTK.

«Mums kā banku pārraugiem svarīgi, lai Latvijas banku tirgū ienāktu profesionāls, atbildīgs, finansiāli stabils investors ar labu reputāciju. To arī vērtējam pirms atļaujas došanas,» aģentūrai LETA atzina FKTK Komunikācijas daļas vadītāja Laima Auza.

Kā ziņots, valdība šodien pēc vairāku stundu lemšanas akceptēja ASV fonda «Ripplewood Holdings» izteikto bankas «Citadele» iegādes piedāvājumu, žurnālistus informēja valdības vadītāja Laimdota Straujuma (V), atsakoties pašlaik sniegt sīkāku informāciju par darījuma nosacījumiem.

Straujuma stāstīja, ka šo darījumu atbalsta arī otrs «Citadeles» dalībnieks - Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB), kas arī pēc darījuma ar «Ripplewood Holdings» «Citadelē» saglabās 25% bankas akciju.

«Ripplewood Holdings» pārstāvis Tims Kolins informēja, ka pēc darījuma 25% «Citadeles» kapitāldaļu paliks ERAB īpašumā, 25% - «Ripplewood Holdings», bet 50% - patlaban nenosauktiem investoriem. Pēc Kolina teiktā, nenosauktie investori nav saistīti ar Latviju.

Arī Straujuma darījuma detaļas neatklāja, bet piebilda, ka bankas investori - patiesie labuma guvēji - un darījuma summa tiks nosaukta drīzumā pēc līguma parakstīšanas, jo 30.septembris ir pēdējais datums, kad Eiropas Komisija vai nu akceptē darījumu, vai pārņem darījuma veikšanu savā ziņā.

«Ripplewood Holdings» pārstāvis Kolins atzina, ka pašreizējā «Citadeles» vadība ir paveikusi labu darbu, ņemot vēra sarežģītos ekonomiskos apstākļus. «Sagaidām, ka banka turpinās augt, lai tā kļūtu par reģionālu līderi. Vispirms izmantosim iespējas Latvijā, bet saredzam iespējas arī izplesties reģionā,» uzsvēra Kolins.

Pārdot banku «Citadele» Latvija apņēmās savulaik, kad pārņēma «Parex banku» un sniedza tai valsts atbalstu.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V), kurš šodien ir komandējumā un lemšanā nepiedalījās, iepriekš sarunā ar aģentūru LETA skaidroja, ka investora piesaistes «Citadelei» gadījumā svarīga ir laba reputācija, biznesa modelis un iepriekšējā pieredze, taču par cenām runāt ir grūti. «Eiropa ir pilna ar bankām, kuras pārdod. Nav tas laiks, kad par bankām var dabūt pietiekami lielu summu, kā tas bija pirms pieciem, septiņiem gadiem,» aģentūrai LETA sacīja Vilks un uzsvēra, ka svarīga ir reputācija un iepriekšējā pieredze banku jomā, un amerikāņu gadījumā tā ir.

Ministrs vērsa uzmanību, ka būtiska ir arī banku investoru daudzveidība. «Banku investoru dažādība arī ir ļoti svarīga, lai tie nav tikai no viena reģiona. Neteiktu, ka skandināvu bankas ir sliktas, vienkārši skandināvu banku dominance Latvijā ir ļoti liela. Cita reģiona banku ienākšana arī ir pozitīvs faktors,» iepriekš sacīja Vilks.

Biznesa un finanšu tirgus ziņu medija «Bloomberg» mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka «Ripplewood Holdings» darbojas kā investīciju uzņēmums. «Ripplewood Holdings» vada izpirkšanas darījumus, riska kapitāla projektus vēlākas attīstības fāzē, rekapitalizāciju, kā arī izaugsmes kapitāla investīcijas. Galvenie mērķa segmenti ir automobiļu ražošana, pārtikas ražošana, mazumtirdzniecība, industriālā ražošana, bankas, izklaide un tehnoloģijas Japānā, Eiropā un ASV.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu