Atbalsta mehānismu elektroenerģijas izmaksu kompensēšanai maznodrošinātajiem un daudzbērnu ģimenēm (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šodien izskatīšanai galīgajā lasījumā parlamenta sēdē atbalstīja grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas nosaka elektroenerģijas cenu kāpuma kompensācijas mehānismu maznodrošinātiem, trūcīgiem iedzīvotājiem un daudzbērnu ģimenēm.

Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātie grozījumi paredz papildināt Elektroenerģijas tirgus likumu ar terminu «aizsargātais lietotājs», kas ir mājsaimniecības lietotājs, kam pašvaldība, ievērojot sociālās palīdzības normatīvo regulējumu, ir piešķīrusi trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) statusu, kā arī daudzbērnu ģimenes.

No 2015.gada 1.janvāra līdz 2015.gada 31.decembrim aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojumu nodrošinās AS «Latvenergo». No 2016.gada 1.janvāra aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojumu sniegs tas tirgotājs, kurš šādas tiesības būs ieguvis konkursa rezultātā.

Nākamgad trūcīgajiem un maznodrošinātajiem nodrošinās 100 kilovatstundas elektroenerģijas par cenu 0,1164 eiro par vienu kilovatstundu, savukārt daudzbērnu ģimenēm - 300 kilovatstundas elektroenerģijas par pašreizējo «Starta» tarifu. Likumprojekts paredz, ka

par izlietoto elektroenerģiju virs attiecīgi 100 vai 300 kilovatstundām mēnesī būs jāmaksā tirgus cena.

Paredzēts, ka daudzbērnu ģimenei, kas vēlēsies saņemt aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojumu, būs jāvēršas pie attiecīgā pakalpojuma sniedzēja, apliecinot atbilstību daudzbērnu ģimenes statusam. Savukārt trūcīga vai maznodrošināta ģimene šādu pakalpojumu saņems, ja trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes statusu pašvaldība piešķīrusi iepriekšējā kalendārā mēnesī.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka Latvijā trūcīgas vai mazturīgas personas (ģimenes) statuss ir teju 130 000 personām un mājsaimniecībām, bet daudzbērnu ģimeņu skaits sasniedz 35 000. Iegādāties elektroenerģiju par zemāku fiksēto cenu šīm mājsaimniecībām ļaus likumā noteiktais aizsargātā lietotāja statuss.

Tautsaimniecības komisija vēl rīt precizēs likumprojekta galīgo redakciju, savukārt Saeimas sēdē likumprojektu plānots izskatīt 18.septembrī.

Kopumā izskatīšanai otrajā lasījumā bija iesniegti 32 priekšlikumi, kurus sagatavoja Ekonomikas ministrija (EM) un Saeimas Juridiskais birojs. Likumprojektā tika precizētas arī vairākas tehniskas detaļas.

Kā ziņots, Saeima iepriekš ir pieņēmusi grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu līdz 2015.gada 1.janvārim.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu