ES fondu naudas saņēmējiem izmaksāti 76% pieejamo līdzekļu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

No Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļiem finansējuma saņēmējiem izmaksāti 3,8 miljardi eiro jeb 76,1% no pieejamā publiskā finansējuma 2007.-2013.gada plānošanas periodā, teikts šodien valdībā uzklausītājā ziņojumā par ES fondu apguvi.

Šā gada otrā ceturkšņa mērķis maksājumiem finansējuma saņēmējiem ir izpildīts 74,3% apmērā no plānotā. Eiropas Sociālā fonda (ESF) mērķi izpildīti 90,8% apmērā, Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) - 78,7%, Kohēzijas fonda - 64,5% apmērā. Tomēr ESF gadījumā, pateicoties ievērojamam papildu valsts budžeta virssaistību apjomam, kopā veiktie maksājumi finansējuma saņēmējiem pārsniedz pieejamo ESF finansējumu.

No ES fondiem projektu īstenošanai pieejami pieci miljardi eiro publiskā finansējuma, kas ietver gan ES fondu finansējumu, gan arī valsts budžeta un pašvaldību budžeta līdzfinansējumu, neskaitot piešķirtā valsts budžeta virssaistību finansējumu 404,6 miljonu eiro apmērā. Ir noslēgti 6859 līgumi par projektu īstenošanu 5,2 miljardu eiro apmērā, tas ir, 102,8% apmērā, izmantojot virssaistības.

Tiek prognozēta pilnīga ES fondu projektiem pieejamā publiskā finansējuma apguve, tomēr līdz šim konstatētie riski rada nepieciešamību turpmāk rūpīgi sekot līdzekļu apguves tempam un veikt neatliekamus pasākumus to apguves paātrināšanai, īpaši darbības programmā «Uzņēmējdarbība un inovācijas» un Kohēzijas fondā, teikts ziņojumā.

Vislielākais ceturkšņa progress, veicot maksājumus finansējuma saņēmējiem, ir Kultūras ministrijas un Ekonomikas ministrijas administrētājās aktivitātēs, tām seko Veselības ministrija un Labklājības ministrija.

Savukārt viszemākais progress ir Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Valsts kancelejas administrētajās aktivitātēs. Turklāt nav apmierinoša IZM maksājumu finansējuma saņēmējiem mērķa izpilde - veikti maksājumi tikai 74% apmērā no plānotā. IZM skaidro, ka finanšu mērķa neizpilde galvenokārt vērojama darbības programmā «Uzņēmējdarbība un inovācijas», jo finansējuma saņēmēju iesniegto maksājumu pieprasījumu apmērs ievērojami atpaliek no plānotā. Finansējuma saņēmēji iesniedz maksājumu pieprasījumus mazākā apmērā, jo netiek savlaicīgi sākta projektu aktivitāšu īstenošana, aizkavējas līgumu slēgšana, veicot iepirkumu procedūras, un ir neatbilstoša finanšu plūsmas plānošana projektā, kā arī 2013.gada noslēgumā un 2014.gadā grozītas vienošanās par projektu īstenošanu, mainot pārskata periodu attiecināmos izdevumus un pārceļot tos uz vēlāku laiku.

Lai arī darbības programmā «Infrastruktūra un pakalpojumi» kopējā IZM ERAF projektu apguve ir ļoti laba, tomēr aktivitātē «Kvalitatīvai dabaszinātņu apguvei atbilstošas materiālās bāzes nodrošināšana» un apakšaktivitātē «Augstākās izglītības iestāžu telpu un iekārtu modernizēšana studiju programmu kvalitātes uzlabošanai, tajā skaitā nodrošinot izglītības programmu apgūšanas iespējas arī personām ar funkcionāliem traucējumiem» finanšu mērķis nav apgūts plānotajā apmērā. Šāda situācija izveidojusies, jo projektā konstatēti neatbilstoši izdevumi, kā rezultātā faktiskās attiecināmās izmaksas ir ievērojami mazākas, nekā sākotnēji plānots, un maksājumi finansējuma saņēmējiem pārplānoti uz vēlāku laiku. Ziņojumā tiek prognozēts, ka nākamajā ceturksnī maksājumi finansējuma saņēmējiem palielināsies, jo projektos notiek aktīvi būvniecības darbi.

Vislielākais līdzekļu apjoms līdz 2015.gada beigām vēl jāizmaksā Satiksmes ministrijai (378,1 miljons eiro), Ekonomikas ministrijai (259,5 miljoni eiro), Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (230,7 miljoni eiro) un IZM (216,9 miljoni eiro).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu