Latvijā maksājumu kartes nedaudz populārākas nekā vidēji ES

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Puse jeb 50,93% no pagājušā gada laikā Latvijā veiktajiem maksājumiem ir notikuši ar kartēm, kas ir par 2,46 procentpunktiem vairāk nekā 2012.gadā, un maksājumu karšu izmantošana norēķinos proporcionāli augstāka nekā Latvijā ir tikai sešās Eiropas Savienības (ES) valstīs, liecina Eiropas Centrālās bankas maksājumu statistikas dati.

Kopumā 2013.gadā ES veikti 100 miljardi bezskaidrās naudas maksājumu, kas ir par 6% vairāk nekā 2012.gadā. Karšu maksājumi vidēji ES veido 44% no visām transakcijām, kredīta pārvedumi (parastie maksājumi internetbankā u.c.) - 27%, tiešā debeta maksājumi - 24%.

Latvijas Komercbanku asociācija vērš uzmanību, ka salīdzinājumā ar vairākām lielajām ES valstīm un ES vidējo līmeni Latvijā maksājumos tiek ļoti maz izmantots tiešais debets - tikai 1,49% no visām transakcijām. Vācijā šis skaitlis ir 50%, Spānijā - 41%, Austrijā - 36%. Savukārt karšu maksājumu līderi ir Ziemeļvalstis - Dānijā 72% visu maksājumu notiek ar kartēm, Igaunijā un Zviedrijā - 67%. Augsts karšu maksājumu īpatsvars ir Portugālē (67%).

Kamēr Latvijā norēķinos vispār netiek izmantoti čeki, joprojām vairākās ES valstīs tie veido būtisku transakciju daļu, piemēram, Maltā - 26%, Kiprā - 16%, Francijā - 14%.

Kredītu pārvedumu jomā izteikts līderis ir Bulgārija ar 80% šī norēķinu veida izmantošanu, savukārt karšu maksājumi šajā valstī ir salīdzinoši nepopulāri - 18%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu