Straujuma: Publiski izskanējusī «Citadeles» pārdošanas summa neatbilst patiesībai (34)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Publiski izskanējusī bankas «Citadele» pārdošanas summa neatbilst patiesībai, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā «Rīta panorāma» teica Ministru prezidente Laimdota Straujuma .

Saskaņā ar neoficiālu informāciju ASV fonds «Ripplewood Holdings» par bankas iegādi vēlas maksāt uz pusi mazāku summu, nekā to piedāvā valdība, proti, fonds izteicis vēlmi banku iegādāties par 63 miljoniem.

Straujuma šodien pavēstīja, ka summa, ko piedāvā investors esot lielāka, taču uzsvēra, ka nevar atklāt cik liels ir konkrētais piedāvājums.

Straujuma piebilda, ka šodien Latvijā ieradīsies arī konkrētais investors.

Kā ziņots, valdība šodien slēgtā sēdē plāno spriest par investora piesaisti bankai «Citadele».

Ministri iepriekš aiz slēgtām durvīm nolēma turpināt sarunas par bankas «Citadele» iegādi ar vienu investoru - ASV fondu «Ripplewood Holdings», dodot tam tiesības izvērtēt iespējas iegādāties «Citadeli» par 113 miljoniem eiro.

Oficiāli ne potenciālā investora vārds, ne arī iespējamā darījuma summa nav nosaukta.

Privatizācijas aģentūras sabiedrisko attiecību vadītājs Guntis Kārkliņš aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka valsts cenšas pārdot banku «Citadele» par maksimāli augstāko cenu. Viņš uzsvēra, ka ir izveidota sekmīgi strādājoša banka, kas darbojas saskaņā ar visiem Latvijas un arī starptautiskajiem normatīviem. «Citadeles» pusgada rezultātu audits apliecina, ka «Citadeles» grupa noslēgusi šī gada pirmo pusgadu ar 14,4 miljonu eiro peļņu, banka - ar 14,1 miljonu eiro peļņu, un patlaban bankas rīcībā ir gandrīz viens miljards eiro likvīdu aktīvu, tai skaitā naudas līdzekļi 450 miljonu eiro apmērā.

Kā ziņots, valdības piesaistītais darījuma konsultants tiešās pārdošanas modelī (M&A) «Societe Generale» bija uzrunājis aptuveni 100 pretendentus, no kuriem 14 investori izrādīja interesi par banku «Citadele». Pēc konfidencialitātes līgumu parakstīšanas un iepazīšanās ar informācijas memorandu astoņi investori iesniedza nesaistošos piedāvājumus. Vēlāk pieci investori sāka bankas padziļināto izpēti un iesniedza pēcizpētes piedāvājumus. Izvērtējot šos piedāvājumus, Ministru kabinets apstiprināja sarunu turpināšanu ar trīs pretendentiem, kuriem tika dota iespēja veikt bankas apstiprinošo padziļināto izpēti jeb «confirmatory due diligence».

Investoru piesaistes procesa noslēguma posmā valdība vienojās turpināt sarunas ar vienu pretendentu, kas vislabāk atbilst noteiktajiem kritērijiem un mērķim iegūt stabilu un prognozējamu investoru, kas spēs nodrošināt bankas sekmīgu turpmāko attīstību. Šāds lēmums tika pieņemts, izvērtējot gan ģeopolitiskos, gan ekonomiskos aspektus, kā arī drošības iestāžu atzinumus, skaidroja Privatizācijas aģentūra.

Pārdot banku «Citadele» Latvija apņēmās savulaik, kad pārņēma «Parex banku» un sniedza tai valsts atbalstu. Tolaik noslēgtā vienošanās ar Eiropas Komisiju paredz, ka banka ir jāpārdod līdz šā gada beigām.

Gan ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP/V), gan finanšu ministrs Andris Vilks (V) uzsvēris, ka «Citadele» ir jāpārdod un, ja valdība to neizdarīs, tad to izdarīs Eiropas Komisija.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāte Dana Reizniece-Ozola pirmdien pēc koalīcijas partiju sēdes žurnālistiem norādīja, ka koalīcijas sanāksmē sniegtā informācija par «Citadeli» bija diezgan ierobežota, tāpēc ZZS uzticēsies saviem pārstāvjiem valdībā, kuri valdības sēdē arī pieņems lēmumu.

Savukārt nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāts Jānis Dombrava sacīja, ka VL-TB/LNNK pozīcija šajā jautājumā nav mainījusies - ideālā variantā «Citadele» jāsaglabā valsts īpašumā. Tomēr, ja tā tiek pārdota, obligāti jāzina patiesā labuma guvējs, bet cena nedrīkst būt tāda, kas varētu valstij radīt zaudējumus. Uz šiem principiem arī balstīsies nacionālās apvienības ministru lēmums.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu