Rīgas HES ūdenskrātuvē sāk ūdenslīmeņa paaugstināšanu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: GATIS DIEZIŅŠ / LETA

Šodien Rīgas hidroelektrostacijas (HES) ūdenskrātuvē sāks pakāpeniski paaugstināt ūdenslīmeni, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja AS «Latvenergo».

«Latvenergo» aicina iedzīvotājus rēķināties ar plānoto ūdenslīmeņa atjaunošanu Rīgas HES ūdenskrātuvē un jau šodien pēcpusdienā vairs neplānot apmeklēt Sv.Meinarda salu Ikšķilē.

Līmeņa pakāpeniska paaugstināšana sāksies plks.16. Ūdens līmeņa celšanu Rīgas HES ūdenskrātuvē plānots veikt pakāpeniski - 0,3-0,5 metri diennaktī -, un normālais ūdens līmenis tiks atjaunots 15.septembrī.

«Latvenergo» ražošanas direktors Māris Kuņickis skaidroja, ka vairākus gadus notiek plānveida ikgadēji remontdarbi HES dambjiem, lai turpmākos 40 gadus hidrotehniskās būves kalpotu droši.

«Pēdējo trīs gadu laikā, pievēršot pastiprinātu uzmanību sadarbībai un komunikācijai ar iedzīvotājiem un uzņēmējiem, esam panākuši sabiedrībā izpratni par procesu nepieciešamību HES ikgadējiem atjaunošanas darbiem, vienlaikus ņemot vērā tūrisma biznesa pakalpojumu sniedzēju vajadzības vasaras sezonā. Lai ātrāk pietuvotos brīdim, kad Rīgas HES dambja nogāzes būs pilnībā atjaunotas, ik gadu tiek palielinātas remontdarbu kopējās platības hidrobūvēm un efektivizēti procesi, kas ļauj tik lielu darba apjomu šajā periodā paveikt,» uzsvēra Kuņickis.

Laika posmā no 4.augusta līdz 15.septembrim Rīgas HES ūdenskrātuvē uzturēja pazeminātu ūdenslīmeni, lai veiktu Rīgas HES labā krasta dambja augšas bjefa nogāžu betona virsmas stiprinājumu atjaunošanu un Ķeguma HES lejas bjefasienas un šuvju remontu pazeminātā ūdens līmeņa zonā. Darbi noritēja 24 stundas diennaktī divos pusotru kilometru garos posmos, un kopumā darbos bija iesaistīti vismaz 60 cilvēki.

HES ūdenskrātuvēs betonēto nogāžu galvenie atjaunošanas darbi ir bojātā betona atkalšana, stiegrojuma attīrīšana, pretkorozijas apstrāde, papildu stiegrojuma montāža, betonēšana, virsmu aizsargpārklājuma uzklāšana, temperatūras un deformācijas šuvju remonts un izveide.

Rīgas HES zemes dambis ir izbūvēts 1975.gadā un tā zemes dambju augšas bjefa betona nogāžu kopējais garums sastāda 13,6 kilometrus. Šogad «Latvenergo» remontēja divus posmus, kuru kopējais garums ir 3,1 kilometrs. 2015.gadā plānots Rīgas HES labā krasta nogāzes dzelzsbetona stiprinājuma atjaunošanas remonts atlikušajam 3,1 kilometru garam posmam. Pēc tā atjaunošanas tik ilgs ūdens līmeņa pazemināšanas laiks Rīgas HES ūdenskrātuvē kā pašreiz - pusotra mēneša - nebūs vajadzīgs.

Atbilstoši Latvijas likumdošanai «Latvenergo» pienākums ir rūpēties par Daugavas hidroelektrostaciju hidrotehnisko būvju drošumu. Ūdenslīmeņa pazemināšanas laiku varēja izmantot iedzīvotāji un interesenti, gan sakopjot teritorijas un labiekārtojot laivu piestātnes Daugavas krastā, gan apskatot un kājām aizejot uz citos gadalaikos nepieejamām vietām, tostarp Sv.Meinarda salu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu