Keramikas skursteni izvēloties - nepērc lētu cenu, bet kvalitāti! (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Cilvēkam, kam iepriekš nav bijusi saskare ar keramikas skursteni, ir diezgan viegli iestāstīt, ka, Vācijā ražots skurstenis no Čehijā vai Polijā ražota atšķiras tikai ar augstāku cenu. Vizuāli tie tiešām izskatās līdzīgi, taču kvalitātes ziņā keramikas skursteņi ir tik atšķirīgi kā, piemēram, Krievijā ražots Moskvičs, čehu – Škoda un vācu Mersedess. «Latvijā cilvēkam ir iespēja izvēlēties - var iegādāties Vācijā ražotu Plewa keramikas skursteni, kam ražotājs materiālam dod mūža garantiju, taču var nopirkt arī ekonomiskās klases keramikas skursteni, kam reālais kalpošanas laiks ir tikai 3-5 gadi,» norāda uzņēmuma «Skursteņmeistars» www.skurstenmeistars.lv vadītājs, Skursteņslauķu amata brālības meistars, Guntis Brakmanis.

Plewa keramikas skurstenis ar glazūru

«Latvijā daudzkārt esmu saskāries ar situāciju – saimnieks uzstāda privātmājai ekonomiskās klases keramikas skursteni, un pēc trim, četriem gadiem zvana mums - uzņēmuma «Skursteņmeistars» speciālistiem, un sūdzas, ka skurstenis vairs nefunkcionē. Demontējot to, mēs redzam, ka iekšējā keramikas caurule ir saplaisājusi un caur porām keramikā ir sūcies kondensāts. Es uzskatu, ka šāds keramikas skurstenis ir ļoti zemas kvalitātes,» uzsver Guntis Brakmanis.

Plewa keramikas skurstenis ir vienīgais Latvijas tirgū piedāvātais, kam iekšējā keramikas caurule ir pārklāta ar glazūru.

Plewa keramikas skurstenis ir vienīgais Latvijas tirgū piedāvātais, kam iekšējā keramikas caurule ir pārklāta ar speciālu glazūru. www.skurstenmeistars.lv
Plewa keramikas skurstenis ir vienīgais Latvijas tirgū piedāvātais, kam iekšējā keramikas caurule ir pārklāta ar speciālu glazūru. www.skurstenmeistars.lv Foto: Publicitātes foto

Glazūra veido ko līdzīgu stikla slānim, kas atgrūž degšanas procesā radušos kondensātu, tādēļ tas nekādi nevar iesūkties keramikā, bet notek uz kondensāta trauka. Plewa skurstenim keramikas caurule ir arī ļoti izturīga pret augstu temperatūru. Ja salīdzina - ekonomiskās klases skursteņiem iekšējās keramikas caurules biezums ir 1, 5 centimetri, turpretim Plewa keramikas skurstenim tas ir2 centimetri.

«Plewa skursteņiem veicot ikgadējo apkopi, bieži esam pārsteigti – skurstenis ir gandrīz tīrs, it kā ēkā vispār nebūtu kurināts.

Protams, tas ir tad, ja apkures iekārta ir pareizi noregulēta un izmantots piemērots kurināmais,» skaidro Guntis Brakmanis.

Vēl Plewa keramikas skurstenis no ekonomiskās klases atšķiras ar kondensāta izvadu un pievienojumu apkures iekārtai. Guntis Brakmanis stāsta, ka lētajiem keramikas skursteņiem kondensāta novadīšanai parasti ir uzstādīta vien neliela izmēra plastmasas caurulīte, un skurstenī esošie kvēpi to bieži nobloķē. Plewa keramikas skurstenim kondensāta novadīšana ir pārdomāta, jo kondensāta savākšanas traukam tiek pievienota kanalizācijas caurule, caur kuru tas tiek novadīts. Plewa skurstenim ir arī parocīga, viegli apkalpojama un ugunsdroša tīrīšanas lūka, tādēļ tam ļoti ērti var veikt tīrīšanu.

Ja ir vēlēšanās savai mājai uzstādīt kvalitatīvu keramikas skursteni, uzdot interesējošus jautājumus vai arī uzaicināt uz māju speciālistu konsultācijai par skursteņa izveidi, ikviens var zvanīt uzņēmuma «Skursteņmeistars» speciālistiem pa tālruni 67607777. Plašāka informācija pieejama arī mājas lapā

www.skurstenmeistars.lv

Guntis Brakmanis iesaka, izvēloties keramikas skursteni, pievērst uzmanību arī apkures ierīces pievienojumam – tā dēvētajam trejgabalam. Daudziem ekonomiskās klases keramikas skursteņiemtrejgabals ir līmēts un salīdzinoši ātri nolūst, turpretim Plewa keramikas skurstenim pievienojums ir loti izturīgs, jo tam ir izmantots karstumizturīga betona elements.

Plewa keramikas skursteņus Vācijā ražo jau 135 gadus, tādēļ kvalitātes ziņā tie ir pārbaudīti un ļoti novērtēti. Dūmvada sistēmai var pievienot jebkāda veida apkures iekārtu – malkas, dīzeļa vai ilgdedzes apkures katlu, kamīnu, pavardu u.c. Keramikas skursteņu Plewa vienīgais izplatītājs Latvijā ir uzņēmums «Skursteņmeistars».

Keramikas skurstenim gaisa kabatas – kādam nolūkam?

Kā ikvienamkeramikas skurstenim, arī Vācijā ražotajam Plewa starp keramikas cauruli un ārējo bloku ir akmensvates izolācija. Ikvienam ražotājam jāparūpējas par to, lai skursteņa izolācijai nepiekļūtu ne mazākais mitrums, ja tā tomēr notiek, izolācijas materiāls nosēžas, un tad skurstenis vairs nav tik ugunsdrošs, ziemā var caursalt, un tādēļ veidoties kondensāts.

Plewa keramikas skurstenis Mālpils muižai. www.skurstenmeistars.lv
Plewa keramikas skurstenis Mālpils muižai. www.skurstenmeistars.lv Foto: Publicitātes foto

Daudziem ekonomiskās klases keramikas skursteņiem keramzītbetona blokam iekšpusē ir izveidotas gaisa kabatas, lai it kā ventilētu siltumizolācijas materiālu. Guntis Brakmanis par to ir neizpratnē: «Vai ražotājs šīs kabatas ir izveidojis, jau iepriekš paredzot, ka skursteņa izolācijai varētu piekļūt mitrums?

Plewa keramikas skurstenim keramzītbetona bloks ir salīdzinoši biezs –4 centimetri, tam nav gaisa kabatu, kas arī nav nepieciešamas, jo dūmvada sistēma ir pilnībā pārdomāta,lai izolācijai nevarētu piekļūt ne mazākais mitrums.

Uzņēmuma «Skursteņmeistars» sertificēti skursteņslauķi veic skursteņa tehnisko apsekošanu un tīrīšanu, pēc paveiktā darba izsniedzot aktu par dūmvada tehnisko stāvokli. www.skurstenmeistars.lv
Uzņēmuma «Skursteņmeistars» sertificēti skursteņslauķi veic skursteņa tehnisko apsekošanu un tīrīšanu, pēc paveiktā darba izsniedzot aktu par dūmvada tehnisko stāvokli. www.skurstenmeistars.lv Foto: Publicitātes foto

Uzņēmuma Skursteņmeistars vadītājs ir pārliecināts, ka kvalitatīvam keramikas skurstenim būtu jāmaksā vidēji ap 120 eiro metrā. «Saimnieks neiedziļinoties nereti izvēlas ekonomiskās klases skursteni, kas var būt pat divas reizes lētāks, taču, ja pēc pāris gadiem tas ir jānojauc, jāpērk un jāliek jauns, rezultātā saimnieks samaksā krietni dārgāk nekā tad, ja jau sākumā būtu izvēlējies kvalitatīvu skursteni.»

Svarīgi arī, no kāda māla tiek ražoti skursteņa elementi. «Ir daudz rūpnīcu, kur ražo gan keramikas skursteņa elementus, gan arī kamīna plāksnes, jumta dakstiņus, kanalizācijas caurules, visiem izstrādājumiem izmantojot ļoti līdzīga sastāva mālu. Taču skursteņiem paredzētajām keramikas caurulēm jāiztur gan ziemā sals, gan augsta dūmgāzu temperatūra, tādēļ tām jābūt izstrādātām no īpaši izturīga sastāva keramikas. Piemēram, Plewa keramikas skusteņu ražošanai izmanto mālu no īpaša karjera, sastāvā pievienojot vielas, kas keramikas caurules padara īpaši izturīgas.

Kā tikt pie kvalitatīva keramikas skursteņa?

Vispirms jāuzaicina uzņēmuma «Skursteņmeistars» speciālists uz māju. Viņš novērtēs situāciju un, atkarībā no saimnieka izvēlētās apkures ierīces, ieteiks, kāda diametra un garuma skursteni vajadzētu izvēlēties, kur un kādā veidā to vislabāk izbūvēt.

«Skursteņmeistars» speciālista konsultācija saimnieka mājā ir bez maksas.

Plewa keramikas dūmvadu sistēma sastāv no gataviem elementiem – moduļiem, kas ir pareizi jāsamontē. Standarta izmēra moduļi pieejami ļoti plašā izvēlē - sākot no 12X12 līdz 25X25 cm, tie ir pieejami uz vietas, kā arī ir iespējams no ražotāja pasūtīt lielāka izmēra Plewa dūmvadu sistēmas moduļus. Tos no Vācijas rūpnīcas piegādā divu nedēļu laikā.

Lai tiktu pie kvalitatīva skursteņa, vispirms jāuzaicina uz māju uzņēmuma «Skursteņmeistars» speciālists. Šis pakalpojums ir bez maksas. www.skurstenmeistars.lv
Lai tiktu pie kvalitatīva skursteņa, vispirms jāuzaicina uz māju uzņēmuma «Skursteņmeistars» speciālists. Šis pakalpojums ir bez maksas. www.skurstenmeistars.lv Foto: Publicitātes foto

Plewa dūmvada sistēmas komplektā ir viss nepieciešamais – ārējais keramzītbetona bloks un iekšējā keramikas caurule, kondensāta savākšanas trauks, pieslēguma elements, skursteņa cepure, tīrīšanas lūka, līmes, mūrjava u.c. Rīgā un tās rajonos Plewa dūmvada sistēmu piegādā bez maksas.

www.skurstenmeistars.lv

Plewa keramikas skursteni ir samērā vienkārši samontēt, saimnieks to var paveikt paša spēkiem. Pēc tam uzņēmuma «Skursteņmeistars» meistari pārliecinās, vai dūmvads ir pareizi izbūvēts un saimniekam izsniedz aktu par dūmvada tehniskā stāvokļa atbilstību, kas jāiesniedz būvvaldē.

Skursteņa montāžu var veikt arī uzņēmuma «Skursteņmeistars» speciālisti, tad darbs rit ļoti ātri, līdz pat desmit metru garu skursteni var izbūvēt divu dienu laikā. Aktu par skursteņa tehniskā stāvokļa atbilstību uzņēmums tad sagatavo un izsniedz bez maksas.

Keramikas skurstenis jātīra laikus.

Plewa keramikas skurstenim ražotājs materiālam dod mūža garantiju, protams, ar noteikumu, ka tas tiks pareizi ekspluatēts. Tas nozīmē, ka skurstenim jābūt pareizi izbūvētam, jāizmanto atbilstošs kurināmais, piemēram, kurinot ar malku, tai jābūt labi izžāvētai – sausai, kā arī ļoti svarīgi ir regulāri veikt skursteņa tehnisko apsekošanu un tīrīšanu.

Plewa keramikas skurstenim uzņēmums «Skursteņmeistars» bezmaksas divus gadus nodrošina skursteņa tehniskā stāvokļa novērtēšanu un tīrīšanu.

Diemžēl to, ka skurstenis ir jāiztīra, saimnieki visbiežāk atceras īsi pirms apkures sezonas sākšanās, un tadskursteņslauķi ir ļoti noslogoti, var nākties gaidīt pat vairākas nedēļas.Šobrīd ir pēdējais brīdis veikt skursteņa tīrīšanu, jo cena par šo pakalpojumu vēl ir salīdzinoši zema.

Uzņēmumā «Skursteņmeistars» strādā sertificēti skursteņslauķi, kas profesionāli veic skursteņa tīrīšanu un apsekošanu, kā arī pēc paveiktā darba izsniedz aktu par dūmvada tehnisko stāvokli, tādejādi uzņemoties atbildību par savu darbu.

Tāpēc negaidi apkures sezonu - uzaicini skursteņslauķi jau šobrīd, zvanot pa tālruni 67607777. Plašāka informācija pieejama arī mājas lapā.

www.skurstenmeistars.lv

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu