Bijušo Krājbankas centrālo biroju par 10,5 miljoniem eiro iegādājusies «LNK Group» (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Likvidējamās AS «Latvijas Krājbanka» bijušo centrālo ēku Rīgā, Jāņa Daliņa ielā 15, par 10 516 200 eiro iegādājies holdinga «LNK Group» dibinātais uzņēmums SIA «JD 15» un no šī brīža ēku sauks «LNK Centre», liecina informācija starptautiskās nekustamā īpašuma kompānijas «Colliers International» («Colliers») mājaslapā.

Neskatoties uz to, ka biroja ēkas jaunais īpašnieks tika noskaidrots tikai trešajā pārdošanas kārtā, aktīva interese par nekustamā īpašuma objektu tika izrādīta visa pārdošanas procesa laikā. Galvenie pretendenti uz ēkas iegādi bija Skandināvijas investīciju fondi, Baltijas investori un NVS valstu pārstāvji, kuriem tika rīkoti vairāki desmiti objekta apskates.

Ēka Jāņa Daliņa ielā 15 nonāca brīvajā pārdošanā, jo pirms tam rīkotās divas šī nekustamā īpašuma izsoles beidzās bez rezultātiem. Šajās izsolēs ēkas sākumcena bija 11,5 miljoni eiro.

«LNK Centre» biroju ēka jau patlaban ir ļoti labā stāvoklī un atrodas pilsētas centra rajonā, kas strauji attīstās un nepārprotami kļūs par Rīgas biznesa centru. «LNK Group» plāno investēt biroju centra attīstībā un ēkas telpu uzlabošanā, lai tās pilnībā atbilstu A klases biroju standartiem.

Tuvākajā nākotnē «LNK Group» uzņēmumu grupas uzņēmumi «LNK Industries», «LNK Properties» un «LNK Aerospace» atsāks izmantot «LNK Centre» telpas savām vajadzībām un iekārtos birojus šajā ēkā. Savukārt 5000 kvadrātmetru ēkas platības tiks piedāvāti nomā citiem interesentiem jau šogad, tādējādi mazinot spriedzi Rīgas biroju telpu tirgū.

«Esam gandarīti, ka ir izdevies bez aizķeršanās aizvadīt gan izsoles, gan brīvās pārdošanas procesu, kā rezultātā ēkai Jāņa Daliņa ielā 15, kuru turpmāk sauks «LNK Centre», ir jauns īpašnieks - «LNK Group«. Šīs ēkas pārdošana ir ievērības cienīgs notikums Latvijas nekustamā īpašuma tirgū, jo šī būs iespēja pārbaudīt tirgus gatavību jaunu biroju projektu attīstībai, neiesaistoties ilgā celtniecības procesā un izvairoties no lielākās daļas celtniecības risku,» norāda «Colliers» Latvijas pārstāvniecības vadītājs Deniss Kairāns.

Darījums tika veikts, izmantojot «ABLV Bank» piešķirto finansējumu. Tas, ka viena no bankas politikas prioritātēm ir kvalitatīvu komercīpašumu finansēšana un īpašumu attīstītāju atbalstīšana, nodrošināja ātru kredīta lēmuma pieņemšanu.

«Bankas kapitāls un kredītpolitika ļauj vienam aizņēmējam piešķirt finansējumu līdz 50 miljonu eiro apjomā. Izskatot kredīta pieteikumus, «ABLV Bank» lielu uzmanību pievērš investora pieredzei, īpašuma kvalitātei un tirgus situācijai. Biroju ēkas Jāņa Daliņa ielā 15 gadījumā jau sākotnēji bijām gatavi finansēt šīs ēkas iegādi un ieinteresētajiem investoriem sagatavojām kreditēšanas piedāvājumu vēl pirms pircēja apstiprināšanas. Ņemot vērā to, ka biroju ēkas pircējs, «LNK Group», ir Latvijā pieredzējis un profesionāls komercīpašumu attīstītājs un pārvaldnieks, un daļu iegādātās biroju ēkas izmantos savām vajadzībām, varējām piedāvāt īpašus, klientam individuāli pieskaņotus finansēšanas noteikumus,» skaidro «ABLV Bank Projektu finansēšanas nodaļas vadītājs Antons Marčenko.

Tuvāko «LNK Centre» ēkas attīstības plānu realizācija sniegs jaunas iespējas nekustamā īpašuma tirgū. Saskaņā ar «Colliers» tirgus analīzes datiem, patlaban Rīgā trūkst A un B klases biroju brīvo platību. 2014.gada pavasarī brīvi bija 5,3% A klases un 4,9% B klases biroju platību. Pašreizējo nomas maksu līmeņu dēļ, jaunu biroju ēku celtniecība bieži vien nav rentabla.

»Colliers» pieredze liecina, ka pašlaik lieliem uzņēmumiem, kas plāno paplašināšanos, vai izvērtē iespēju uzlabot telpu kvalitāti, ir ļoti grūti atrast piemērotas platības Rīgas centrā. Vislielākās grūtības piemērotu biroju telpu meklēšanā ir uzņēmumiem, kuriem nepieciešamas biroju platības sākot no 1000 kvadrātmetriem. «LNK Centre» biroju centram nonākot tirgū, vairākiem šādiem uzņēmumiem parādīsies reāla iespēja nomainīt biroju, jo ēkas katra stāva kopējā platība ir teju 1000 kvadrātmetri, kas ļaus uzņēmumiem ērti izvietoties. Ja ēkas iznomāšana noritēs veiksmīgi, tas var kļūt par pozitīvu signālu gan attīstītājiem, gan bankām, un, cerams, stimulēs biroju tirgus turpmāko attīstību Rīgā,» skaidro Kairāns.

Holdings LNK, attīstot savus uzņēmumus «LNK Group» ietvaros tādās nozarēs kā ražošanā, celtniecībā un aviācijā, ir spēris ievērojamu soli arī nekustamo īpašumu attīstības jomā, iegādājoties biroju centru Jāņa Daliņa ielā 15. «LNK Properties» ir «LNK Group» nekustamo īpašumu attīstības departaments, un tā pārvaldījumā jau ir tādi komercplatību īpašumi kā «Alojas biznesa centrs», «Dārzciema biroji», «Alojas rezidence», «Mūkusalas biroji», tirdzniecības centrs «Alojas kvartāls», tirdzniecības centrs «Draudzība», «Dienvidu vārti», «Baltijas Industriālais parks», kuru kopējā iznomājamā platība sasniedz gandrīz 100 000 kvadrātmetru.

Patlaban brīvajā pārdošanā ir vēl viens «Snoras» nekustamais īpašums - Rīgā, Pils ielā 23. Pirmais brīvās pārdošanas posms ir noslēdzies 14.augustā. Ņemot vērā izteiktos cenu piedāvājumus, administrators ir pieņēmis lēmumu pagarināt brīvo pārdošanu līdz 2014.gada 29.septembrim. Tiek mainīta arī objekta vēlamā pārdošanas cena, kas tagad ir 6 650 000 eiro. Iepriekš ēkas vēlamā cena bija noteikta septiņu miljonu eiro apmērā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu