EM brīdina par negodprātīgu ekspertu Andreju Līdumu (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ekonomikas ministrija (EM) atklājusi, ka reglamentētajā atbilstības novērtēšanas sfērā darbojas negodprātīgs neatkarīgais eksperts Andrejs Līdums, kurš kā Starptautiskās neatkarīgo ekspertu federācijas «SNEF» sertificēts eksperts nelikumīgi uzdodas par paziņoto institūciju un veic preču neatkarīgu, trešās puses novērtēšanu.

EM informēja, ka ne Līdums, ne arī «SNEF» nav iekļauta Eiropas Komisijas reģistrā, līdz ar to tai nav tiesību veikt novērtēšanas darbības kā paziņotajām institūcijām un tās izsniegtajiem dokumentiem nav juridiskā spēka.

Ja komersantu rīcībā ir preču, kuru novērtēšanā piedalījās iepriekš minētās personas, atbilstības apliecinošie dokumenti, iespējams, ka attiecīgajai precei nav veikta normatīvo aktu prasībām atbilstošā atbilstības novērtēšana un pārbaude.

Ņemot vērā, ka turpmākā rīcība ir atkarīga no komersanta statusa - ražotājs, pārdevējs, izplatītājs -, EM aicina vērsties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā ( PTAC).

EM skaidro, ka komersantiem, kas ražo preces tā saucamajā reglamentētajā sfērā, piemēram, būvizstrādājumi, individuālie aizsardzības līdzekļi, mašīniekārtas, spiedieniekārtas, transportējamās spiedieniekārtas, gāzes iekārtas, lifti, noteiktos gadījumos pirms jaunradītu preču laišanas tirgū ir noteikts pienākums veikt neatkarīgu preces novērtēšanu. Tādējādi jāpārliecinās par preces atbilstību noteiktajām drošuma prasībām, lai attiecīgās preces lietošanas laikā neradītu apdraudējumu cilvēku dzīvībai, veselībai, apkārtējai videi, kā arī personu mantai.

EM aicina ražošanas uzņēmumus būt īpaši vērīgiem un pirms slēgt darījumus par preces neatkarīgas, trešās puses novērtējuma veikšanu, pārliecināties, vai attiecīgā institūcija ir tiesīga veikt paziņotās institūcijas pienākumus reglamentētajā atbilstības novērtēšanas sfērā, piemēram, sertificēšanu, testēšanu vai kalibrēšanu.

Gadījumā, ja normatīvie akti nosaka obligātu trešās puses jeb paziņotās institūcijas iesaisti preces atbilstības novērtēšanas procesā, tad šai institūcijai ir jābūt paziņotai Eiropas Komisijai atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtai.

Latvijā šī kārtība tiek regulēta ar Ministru kabineta noteikumiem «Kārtība, kādā izveido paziņošanas komisiju, kā arī kārtība, kādā komisija pieņem lēmumu un paziņo Eiropas Komisijai par atbilstības novērtēšanas institūcijām, kas veic atbilstības novērtēšanu reglamentētajā sfērā», kuri nosaka, ka EM izveido paziņošanas komisiju, kura savukārt pieņem lēmumus par atbilstības novērtēšanas institūciju paziņošanu Eiropas Komisijai.

Attiecīgā atbilstības novērtēšanas institūcija ir uzskatāma par paziņoto institūciju un ir tiesīga veikt paziņotās institūcijas pienākumus tikai tad, kad tā tiek reģistrēta Eiropas Komisijas uzturētajā publiskajā reģistrā un tai ir piešķirts piecu zīmju identifikācijas numurs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu