Latvijā kontrabandas cigarešu apjoms pārsniedz 30%; Daugavpilī - 70% (27)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijā kontrabandas cigarešu apjoms saglabājas nemainīgi augsts - sasniedzot 30,5% no kopējā tirgus apjoma, liecina tirgus pētījumu kompānijas «AC Nielsen» veiktais pētījums.

Līdz ar to katra trešā patērētā cigarete Latvijā ir ievesta kontrabandas ceļā un par to valsts nav iekasējusi ne akcīzes, ne pievienotās vērtības nodokli, kas pēc dažādām aplēsēm ir līdz pat 100 miljoniem eiro, norāda pētnieki. Augstākais kontrabandas cigarešu īpatsvars ir Daugavpilī, kur tas sasniedz 70,3%, kam seko Kuldīga ar 50% un Krāslava ar 42,3%.

Salīdzinot ar aizvadītā gada pēdējo ceturksni, kopējais kontrabandas cigarešu apjoms valstī ir pieaudzis par 0,6%. Rīgā kontrabandas cigaretes veido 27,8% no kopējā tirgus, savukārt viszemākie rādītāji ir Dobelē - 17%, Jūrmalā - 16,4% un Cēsīs - 12,8%.

96,5% no kontrabandas cigaretēm valstī

ir ieplūdušas no Krievijas un Baltkrievijas.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšsēdētājs Jānis Endziņš norādīja, ka nemainīgi augstais kontrabandas cigarešu īpatsvars tirgū ir trauksmes signāls tam, ka

valstī ir nopietnas problēmas ar ārējās robežas drošību.

«Latvija jau kuru gadu stabili ieņem pirmo vietu Eiropas Savienībā (ES) pēc cigarešu kontrabandas rādītājiem, un, lai arī pēdējos gados vērojamas nelielas pozitīvas tendences, situācijas uzlabojumu varētu vēlēties straujāku. Ja valstī tik vienkārši var ievest konteineri ar kontrabandas cigaretēm, kur ir garantija, ka tādā pat ceļā nevar tikt ievests konteiners ar bruņotiem «zaļajiem cilvēciņiem«?» Ukrainas krīzes kontekstā satraukumu pauž Endziņš.

Rūpējoties par Baltijas reģiona drošību, visu trīs Baltijas valstu tirdzniecības un rūpniecības kameras, kas pārstāv uzņēmēju intereses, jau maijā nosūtīja vēstuli Ārlietu ministrijai ar lūgumu noteikt ES ārējās drošības stiprināšanu par vienu no prioritātēm Latvijas prezidentūrai Eiropas Padomē 2015.gada pirmajā pusē.

ES ārējās robežas problēma atzīta par aktuālu

ES ārējās robežas problēma tika atzīta arī Lietuvas prezidentūras laikā 2013.gadā, kas ES ārējās robežas drošības jautājumu noteica kā vienu no prioritātēm un iekļāva savas prezidentūras programmā. Lietuva akcentēja ES ārējo robežu efektīvas pārvaldīšanas nepieciešamību, balstot to uz jaunākajām tehnoloģijām, kuru izmantošana nodrošina gan personu, gan preču ātrāku kustību robežkontroles punktos, gan vienlaikus uzlabo robežpārejas punktu novērošanu.

LTRK pauž cerību, ka arī Latvija, definējot savas ES prezidentūras prioritātes, neatstās robežas drošības jautājumu novārtā un turpinās Lietuvas uzņemto kursu ES ārējās robežas stiprināšanā.

Jau ziņots, ka Latvija joprojām ieņem pirmo vietu nelegālo cigarešu tirdzniecībā Eiropas Savienībā, liecina kompānijas «KPMG» veiktā Eiropas mēroga pētījuma rezultāti.

Pagājušajā gadā nelegālā cigarešu tirdzniecība Latvijā samazinājās līdz 29% salīdzinājumā ar 31% 2012.gadā, tomēr šajā rādītājā Latvija joprojām ieņem pirmo vietu ES.

Salīdzinoši Lietuvā un Igaunijā nelegālās cigarešu tirdzniecības īpatsvars bija attiecīgi 27% un 19%.

2013.gadā katra desmitā no ES patērētajām cigaretēm bija nelegāla un 33% no nelegālām cigaretēm bija «baltā kontrabanda» (cigaretes, kuras parasti legāli ražo vienā valstī/tirgū).

Kā liecina KPMG pētījums, tas ir jauns nelegālo cigarešu veids - tās ir zīmolu cigaretes, kas tiek ražotas tikai un vienīgi kontrabandai.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu