Latvijā jauno 10 eiro banknošu krājumi ir sagādāti laikus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Jauno desmit eiro banknošu krājumi ir sagādāti laicīgi un pietiekamā apmērā, pavēstīja Latvijas Bankas komunikācijas speciālists Jānis Silakalns.

«Gatavošanās Eiropas sērijas banknošu ieviešanai tiek veikta laicīgi un ir rūpīgi pārdomāta. Tas attiecas arī uz jauno desmit eiro banknoti un tās ieviešanu Latvijā, kurai sākām gatavoties vēl pirms pievienošanās eiro zonai. Jauno banknošu krājumi Latvijas Bankā ir sagādāti laicīgi un pietiekamā apmērā, bet nokļūšana apgrozībā un pirmās sērijas desmit eiro banknošu aizvietošana plānota pakāpeniski - Latvijas Bankai piegādājot pieprasīto nominālu naudas zīmes kredītiestādēm,» sacīja Silakalns.

Viņš norādīja, ka pirmā izlaiduma desmit eiro banknotes būs apgrozībā kopā ar jaunajām banknotēm un saglabās savu vērtību bez laika ierobežojuma. Kopumā pašlaik Latvijas Banka ir emitējusi 7,8 miljonus desmit eiro banknošu, taču Latvijā apgrozībā var būt arī citu eiro zonas centrālo banku emitētas eiro naudas zīmes, un tās Latvijas Banka neuzskaita.

Savukārt Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes Naudas tehnoloģiju daļas vadītāja Andris Tauriņš atzīmēja, ka ar jaunās desmit eiro banknotes ieviešanu Latvijā neradīsies sarežģījumi.

«Pirmkārt, Latvijā kā jaunā eiro zonas dalībvalstī izmantotās naudas apstrādes iekārtas ir modernas un lielākoties izgatavotas laikā, kad par Eiropas Centrālās Bankas (ECB) plāniem laist klajā Eiropas sērijas banknotes bija zināms. Latvijā izmantotās naudas apstrādes iekārtas (ieskaitot komercbanku naudas apstrādes iekārtas un degvielas, dzērienu, autostāvvietu, biļešu automātus) lielākoties tiek iegādātas Rietumeiropā, līdz ar to nepieciešamie priekšdarbi jaunās desmit eiro banknotes izmantošanai ir jau veikti. Ja nepieciešamas izmaiņas, lielākoties tās var veikt, pieslēdzoties pie iekārtas ar datoru un atjauninot programmu,» klāstīja Tauriņš.

Tāpat viņš atzīmēja, ka uzņēmējiem tika dots pietiekami ilgs laiks, lai sagatavotos jaunās banknotes laišanai apgrozībā, proti, par jaunajiem desmit eiro sabiedrībai tika paziņots šā gada janvārī, nodrošinot deviņu mēnešu sagatavošanās laiku.

Jau vēstīts, ka jaunās desmit eiro banknotes apgrozībā tiks laistas 23. septembrī. Jaunās desmit eiro banknotes būs līdzīgas 2002. gadā emitētajām, taču tām piešķirts jauns veidols, kā arī ir ieviesti vairāki jauni un uzlaboti pretviltošanas elementi, piemēram, līdzīgi kā jaunajā piecu eiro banknotē, arī tās ūdenszīmē un hologrammā būs iestrādāts Eiropas portrets.

Latvija šogad 1.janvārī kļuva par 18. eiro zonas dalībvalsti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu