FM instruēs, kā vietējos ražotājus atbalstīt ar zaļajiem iepirkumiem (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Lai mazinātu Krievijas embargo pārtikas precēm ietekmi uz vietējiem ražotājiem, Finanšu ministrija (FM) izstrādā Ministru kabineta (MK) instrukciju zaļā publiskā iepirkuma prasību piemērošanai pārtikas preču un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumiem.

FM ir arī sagatavojusi grozījumus Publisko iepirkumu likumā, kas sniegtu deleģējumu MK izdot noteikumus zaļā publiskā iepirkuma prasību piemērošanai dažādām preču grupām.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) paziņojumā medijiem pauž pārliecību, ka šī FM iniciatīva spēs iedzīvināt zaļā publiskā iepirkuma principus. Tādējādi pasūtītāji saņems kvalitatīvākas preces un pakalpojumus, tiks veicināta videi draudzīgu tehnoloģiju izmantošana un preču ražošana un Latvijas vietējiem ražotājiem būs iespēja kļūt konkurētspējīgākiem.

Saskaņā ar Līgumu par Eiropas Savienības darbību dalībvalstis nevar tiešā veidā aicināt iegādāties tikai vietējo ražotāju preces. Arī Eiropas Parlamenta un Padomes direktīva 2004/18/EK un Publisko iepirkumu likums nepieļauj iespēju iepirkumos pieprasīt konkrētu ražotāju, zīmolu un konkrētas valsts preces.

Tomēr, kā skaidro FM, tiesiskā veidā vietējo ražotāju produktu iepirkumu var veicināt, izmantojot zaļā iepirkuma sniegtās iespējas. Piemēram, ēdinot bērnus, izglītojamos, sociālās aprūpes iestāžu iemītniekus un pacientus ar svaigiem un sezonāliem produktiem, bioloģiski audzētiem produktiem vai produktiem, kuru audzēšanā nav izmantoti pesticīdi vai minerālmēsli, ar izstrādājumiem, kuru ražošanā nav izmantotas sintētiskās krāsvielas un kas nesatur ģenētiski modificētos organismus.

Spēkā esošais tiesiskais regulējums jau sniedz pietiekami plašas iespējas iekļaut minētos noteikumus gan tehnisko specifikāciju prasībās, gan vērtēšanas kritērijos, taču praksē tas nenotiek bieži. Neskatoties uz to, ka ir izstrādātas vadlīnijas zaļā iepirkuma principu piemērošanai, ieteikumi pārtikas preču un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumiem, pasūtītāji visbiežāk izmanto kā kritēriju piegādātāju izvēlei tikai zemāko cenu. Šāda prakse neapmierina nedz ražotājus un piegādātājus, nedz arī pasūtītājus, kuri bieži vien saņem zemas kvalitātes preces un pakalpojumus, atzīst FM.

Lai zaļā publiskā iepirkuma prasības tiktu piemērotas konsekventi un pasūtītājiem tiktu mazinātas bažas, vai to rīcība ir tiesiska, FM izstrādā MK instrukciju zaļā publiskā iepirkuma prasību piemērošanai pārtikas preču un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumiem.

Instrukcijā būs norādīts, kādas prasības konkrētajai preču grupai un pakalpojumam ir atbilstošas zaļā iepirkuma principiem un Publisko iepirkumu likumam, sniegti kritēriji saimnieciski izdevīgākā piedāvājuma noteikšanai un norādīti, kādi dokumenti ir izmantojami kā pierādījums izvirzīto prasību pārbaudei. Instrukcija būs saistoša valsts tiešās pārvaldes iestādēm, pašvaldības un citi pasūtītāji varēs to piemērot brīvprātīgi. Savukārt MK noteikumi, kuru saturs būs līdzīgs, attieksies jau uz visiem pasūtītājiem Publisko iepirkumu likuma izpratnē.

Plānots, ka jau tuvākajā laikā FM izstrādāto instrukciju iesniegs valdībai izskatīšanai un apstiprināšanai, kā arī vēlāk tiks iesniegti MK noteikumi.

Kā ziņots, Krievija augustā noteica embargo daudziem pārtikas produktiem, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Krievijas embargo attiecas uz liellopu gaļu, cūkgaļu, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieru, pienu un piena produktiem. Šajā sarakstā gan nav iekļautas šprotes, zivju un gaļas konservi, kā arī alkohols un saldējums.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu