Centrālajai statistikas pārvaldei aprit 95 gadi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Centrālajai statistikas pārvaldei (CSP) šodien aprit 95 gadi kopš iestādes dibināšanas. CSP - tolaik Valsts statistiskā pārvalde - tika izveidota 1919.gada 1.septembrī, informē CSP.

No divām struktūrvienībām - demogrāfiskās un lauksaimniecības statistikas nodaļas - CSP izaugusi līdz desmit departamentiem un vairāk nekā 500 darbiniekiem.

CSP ir starptautiskiem standartiem un prasībām atbilstoša statistikas iestāde, kuras sagatavotā informācija par Latvijas sociālajiem un ekonomiskajiem procesiem ir salīdzināma ar pārējo Eiropas Savienības (ES) valstu oficiālo statistisko informāciju, norāda CSP.

Latvijas statistikas pirmsākumi meklējumi 1912.gadā, kad Latvijas pirmās brīvvalsts politiskais darbinieks, statistiķis un publicists Marģers Skujenieks izdeva grāmatu «Nacionālais jautājums Latvijā». Šajā publikācijā pirmo reizi demogrāfijas statistikā apskatīta Latvija kā teritoriālā vienība - Latvijas teritorijas platība, iedzīvotāju skaits un nacionālais sastāvs. Skujenieks bija arī pirmais Valsts statistiskās pārvaldes direktors un sniedza lielu ieguldījumu diagrammu, karšu un datu vizualizācijas attīstībā.

Valsts statistiskā pārvalde attīstījās ļoti strauji, kļūstot par vienu no starptautiski atzītām statistikas iestādēm, taču 1940.gadā Otrā pasaules kara notikumi šo attīstību pārtrauca. Pēc PSRS okupācijas iestādi pārveidoja par Latvijas PSR statistikas pārvaldi, vēlāk 1987.gadā - par Valsts statistikas komiteju, kurai bija lielākoties plānveida ekonomikas izpildes kontroles funkcija. Padomju periodam statistikā bija raksturīga slepenība un datu pieejamība tikai dienesta vajadzībām.

Pēc neatkarības atjaunošanas CSP sāka veidot statistikas sistēmu uz jauniem pamatiem, ko noteica valsts pāreja uz tirgus ekonomikas apstākļiem un integrācija ES statistikas sistēmā. ES iestāšanās sarunu laikā sadaļu «Statistika» noslēdza kā vienu no pirmajām.

Pirmos atjaunotās neatkarības gadus CSP vadītāji bija Gunārs Baltiņš un Arvils Sautiņš, savukārt no 1998.gada CSP priekšniece ir Aija Žīgure.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu