«Rietumu banka» konservatīvāk kreditēs klientus no Krievijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

AS «Rietumu banka» koncerna neto peļņa pēc nodokļiem šā gada pirmajā pusē bija 35,63 miljoni eiro, bet bankas neto peļņa pēc nodokļiem bija 37,643 miljoni eiro, teikts «Rietumu bankas» finanšu pārskatā par sešiem mēnešiem, kas iesniegts biržā «NASDAQ OMX Riga».

Vadības ziņojumā teikts, ka 2014.gada pirmais pusgads «Rietumu bankas» koncernam bijis veiksmīgs periods un finanšu rezultātos uzrādīta rekordliela peļņa.

Koncerns noslēdza 2014.gada pirmo pusgadu ar uz bankas akcionāriem attiecināmu peļņu 35,3 miljonu eiro apmērā, kas pārsniedz 2013.gada rezultātu par 51,6%. Koncerna sasniegtā kapitāla atdeve akcionāriem bija 11,5%, aktīvu atdeve 1,2%.

Peļņas pieaugumu sekmēja vairākums koncerna struktūrvienību. Pamatdarbības ienākumi sasniedza 71,9 miljonus eiro, kas ir par 12% vairāk nekā 2013.gadā. Koncerna mērķis ir noturēt izdevumu un ienākumu attiecību zem 40%.

Koncerns strādā pie ienākumu avotu diversifikācijas, tādējādi e-komercijas un tirdzniecības finansēšanas pakalpojumu izplatīšanas veicināšana bija šā gada pirmās puses prioritāte. Salīdzinot ar 2013.gada pirmo pusgadu, neto komisijas ienākumi no e-komercijas pakalpojumiem pieauga par 47,6% un no tirdzniecības finansēšana gandrīz dubultojās. Šajos segmentos plānota izaugsme arī turpmāk. Pašlaik koncerns strādā pie e-komercijas un norēķinu karšu transakciju pakalpojumu apstrādes centra projekta.

Koncerna līzinga kompānija «InCredit» turpināja attīstīties, uzrādot 12,3% peļņas palielinājumu 2014.gadā. Koncerns plāno turpināt atbalstīt Latvijas patēriņa kreditēšanas tirgu, jo tas ir stabils un līdz ar Latvijas ekonomikas attīstību tam ir liels izaugsmes potenciāls, secināts vadības ziņojumā. Koncerns sācis arī to nebanku aizdevēju sektora kreditēšanu, kas attīsta biznesu Eiropas Savienības valstīs.

Šā gada jūnija beigās koncerna kopējie aktīvi sasniedza 3,082 miljardus eiro, un tas ir 5,3% pieaugums salīdzinājumā ar 2013.gadu. Banka ievēro konservatīvu pieeju aktīvu sadalījumam, un aptuveni 58% no koncerna aktīviem ir ieguldīti likviditātes pārvaldīšanas portfeļos. Savukārt 43% no tiem ir ieguldīti īstermiņa naudas tirgū, galvenokārt Eiropas bankās.

Šā gada pirmās puses laikā koncerna kredīti un debitoru parādi samazinājās par 15,02% - no 1,125 miljardiem eiro līdz 956 miljoniem eiro. Tas noticis pašreizējās ģeopolitiskās situācijas dēļ, un koncerns ir pieņēmis lēmumu ievērot daudz konservatīvāku politiku, kreditējot klientus no Krievijas, kā arī samazināt koncerna kreditēšanas segmenta apjomus.

Koncerns ievēro konservatīvu kreditēšanas politiku, koncentrējot savus spēkus uz klientu prasībām īpaši pielāgotu produktu izveidi. Kredīti un debitoru parādi veido aptuveni 31% no kopējiem aktīviem, un kopš 2010.gada šis rādītājs nav pārsniedzis 45%. Komerckredītu portfelis veido aptuveni 87,3% no kopēja kredītu apjoma jeb 956 miljonus eiro ar vidējo efektīvo procentu likmi 2014.gada pirmajā pusgadā 7,05%. Lielāko kreditēto nozaru vidū ir nekustamā īpašuma pārvaldīšana, finanšu pakalpojumi, transports un komunikācijas Latvijā, Krievijā un Baltkrievijā.

Šā gada pirmajā pusē koncerna finansējuma avoti nemainījās, un tas finansē savu darbību galvenokārt ar klientu noguldījumiem un akcionāru kapitālu. Salīdzinot ar 2013.gadu, šogad norēķinu konti un noguldījumi pieauga par 4,7% un sasniedza 2,687 miljardus eiro. Norēķinu kontu atlikumi veidoja 2,356 miljardus eiro jeb 87,7% no kopējā noguldījumu apjoma. Termiņnoguldījumu apjoms sasniedza 331 miljonu eiro, tai skaitā 117 miljoni eiro ir subordinētie noguldījumi. Banka koncentrējas uz termiņnoguldījumiem ar termiņu viens gads vai ilgāk, un šogad vidējais termiņnoguldījumu termiņš ir 3,8 gadi ar vidējo efektīvo procentu likmi 3%.

Šā gada jūnija beigās koncerna kopējais kapitāls un rezerves sasniedza 336 miljonus eiro, kas ir 18,9% pieaugums pret 2013.gadu. Koncerna kopējais kapitāla pietiekamības rādītājs bija 22,32%.

Šā gada pirmajā ceturksnī banka emitēja 13,25 miljonus priekšrocību akcijas par 45,6 miljoniem eiro. Atšķirībā no subordinētā kapitāla, priekšrocību akcijām nav atmaksas termiņa, un šīs priekšrocību akcijas daļēji aizstās subordinētos depozītus.

Šogad koncerns iegādājās šādas meitassabiedrības: SIA «Euro Textile Group», SIA «Green Energy Trio», SIA «Pack&Q». «Green Energy Trio» galvenais darbības veids ir siltumapgādes pakalpojumu sniegšana vienā Latvijas pilsētā. Pēc šīs sabiedrības iegādes koncerns veica ieguldījumus jaunās iekārtās, lai būtiski paplašinātu sabiedrības darbības apjomu. «Euro Textile Group» kapitāldaļas tika iegādātas, īstenojot ķīlas tiesības attiecībā uz bezcerīgu parādu. Arī «Pack&Q» kapitāldaļas tika iegādātas, īstenojot ķīlas tiesības attiecībā uz bezcerīgu parādu. Meitassabiedrībai pieder iekārtas iepakojuma ražošanai. Šīs iekārtas tiks iznomātas trešajai pusei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu