Dūklavs ar piena un gaļas ražotājiem Baltkrievijā apspriedīs eksportu (24)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Lai meklētu iespējas palielināt Latvijā ražoto lauksaimniecības un pārtikas preču eksportu uz Baltkrieviju, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) no šodienas dosies darba vizītē uz Minsku, kur tiksies ar Baltkrievijas amatpersonām un uzņēmējiem, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja Zemkopības ministrijas pārstāvji.

Plānots, ka vizīte ilgs līdz 3.septembrim. Tās laikā Dūklavs tiksies ar Baltkrievijas lauksaimniecības un pārtikas ministru Leonīdu Zajacu, Baltkrievijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadību, kā arī ar Baltkrievijas lielāko tirdzniecības tīklu un piena pārstrādes uzņēmumu vadības pārstāvjiem.

Kopā ar zemkopības ministru Baltkrieviju apmeklēs arī Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks un Latvijas pārtikas ražošanas uzņēmumu - AS "Jaunpils pienotava", AS "Smiltenes piens", AS "Rēzeknes gaļas kombināts", "AS "Rīgas piena kombināts", AS "Tukuma piens" un Lauksaimnieku pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "Māršava" - vadības pārstāvji.

Latvijas lauksaimniecības produktu tirdzniecības bilance ar Baltkrieviju pēdējos trīs gadus ir bijusi izteikti pozitīva. Baltkrievija ir viens no Latvijas nozīmīgākajiem tirdzniecības partneriem ar lauksaimniecības produktiem. No Latvijas uz Baltkrieviju 2013.gadā eksportēti lauksaimniecības produkti 36 miljonu eiro vērtībā, kas ir par 74% vairāk nekā 2011.gadā.

Savukārt pēc vizītes Baltkrievijā Dūklavs dosies uz Briseli, kur 5.septembrī notiks Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības ministru sarunas par krīzi saistībā ar Krievijas embargo.

"Runa būs gan par piena intervences cenām, kas pagaidām ir pārāk mazas, kā arī noteikti pieprasīsim, ka jāatceļ potenciālās soda naudas par kvotu pārsniegšanu. Tāpat tiks iezīmētas aprises atbalstam, ko Latvija varētu saņemt no ES atbalsta fondiem lauksaimniecībai 400 miljonu eiro apmērā," iepriekš sacīja Dūklavs.

Jau ziņots, ka piena pārprodukcijas un zemo iepirkuma cenu dēļ Krievijas noteiktās sankcijas skar ne tikai piena produkcijas ražotājus, bet arī piena piegādātājus, līdz ar to tiek plānoti atbalsta pasākumi, kas vairāk nekā 10 000 nozarē iesaistītajiem piena ražotājiem palīdzētu atvieglot situāciju pieaugošās konkurences apstākļos.

Kā ziņots, Krievija 7.augustā noteikusi pilnīgu embargo lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Krievijas embargo attiecas uz liellopu gaļu, cūkgaļu, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieru, pienu un piena produktiem. Šajā sarakstā pagaidām nav iekļautas šprotes, zivju un gaļas konservi, kā arī alkohols un saldējums.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu