Dodoties uz Latvijas laukiem, tūristi vislabprātāk grib mājās ceptu maizi (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pilsētnieki un viesi no citām valstīm, dodoties uz Latvijas laukiem, vislabprātāk nogaršotu mājās ceptu maizi vai žāvētas zivis, noskaidrots asociācijas «Lauku ceļotājs» veiktajā aptaujā.

Kā pastāstīja asociācijas prezidente Asnāte Ziemele, aptaujājot gan vietējos iedzīvotājus, gan tūristus, 587 cilvēki atzinuši, ka, dodoties uz kādu no lauku saimniecībām, labprāt nobaudītu mājās ceptu maizi. 545 aptaujātie vēlētos pagaršot žāvētas zivis, 470 respondenti jūsmotu par mājas sieru no govs vai kazas piena.

Tāpat laukos pieprasīta būtu žāvēta gaļa, ko par mielastu izvēlētos 400 cilvēku, tikmēr 341 iedzertu vietējo alu. Starp pieprasītiem produktiem ierindojušās arī mājas kūkas. Tās kā lauku gardumu izvēlētos 323 aptaujātie. 279 respondenti nogaršotu citus tradicionālos desertus.

260 cilvēku, dodoties uz Latvijas laukiem, izvēlētos likt uz šķīvja vietējās putraimdesas, 198 ceļotāji tikmēr dzertu ogu brendiju. 157 aptaujātie laukos būtu ar mieru ēst jebko, bet 140 brauktu uz saimniecību, lai mielotos ar sukādēm. Tikmēr 13 cilvēki paziņojuši, ka viņus neinteresē mazo vietējo ražotāju produkcija.

Kā vēstīts, viesu skaits Latvijas lauku tūrisma segmentā šogad turpinājis pieaugt un notikumi Ukrainā, neskatoties uz prognozēm, nav samazinājuši tūristu skaitu no Krievijas, atzinuši «Lauku ceļotāja» aptaujātie uzņēmēji.

Lauku tūrismā lielāko artavu - 23% no apmeklējumiem ārvalstu viesu vidū - devuši Krievijas tūristi. Viņiem seko vācieši, kuru skaitam pēc krituma ir tendence atkal augt, trešo vietu ieņem lietuvieši, aiz kuriem ir Igaunijas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Polijas un citu valstu pārstāvji.

Atlabstot ekonomikai, arvien vairāk vietējo uzņēmumu atkal sākuši rīkot izklaides pasākumus ārpus pilsētām, turklāt pieaug arī pasākumu dalībnieku skaits. Arī ģimenes arvien biežāk atpūtai izvēlas kādu nelielu saimniecību laukos.

Asociācija «Lauku ceļotājs» patlaban apvieno aptuveni 350 biedru. Jau vairākus gadus asociācija ir atvērta ne tikai naktsmītnēm un ar tām saistītam biznesam, bet jebkuram lauku uzņēmējam, kurš nodarbojas ar tūrismu laukos un uzņem apmeklētājus, tostarp ražotājiem, amatniekiem un citiem.

Asociācija izdevusi vairāk nekā 50 dažāda veida ar tūrismu saistītus bukletus.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu