Šā gada otrajā ceturksnī vidējā alga «uz papīra» Latvijā - 762 eiro (539)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Šā gada otrajā ceturksnī Latvijā mēneša vidējā bruto darba samaksa jeb alga «uz papīra», pirms nodokļu ieturēšanas, salīdzinājumā ar 2013.gada otro ceturksni, pieauga par 6,4% - no 716 eiro līdz 762 eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie jaunākie dati.

Savukārt šā gada pirmajā ceturksnī atalgojuma gada pieaugums bija par 7,5% - no 689 eiro līdz 740 eiro.

Privātajā sektorā algas augušas nedaudz straujāk - par 7,2% gadā,

savukārt sabiedriskajā sektorā pieaugums bija par 5,3%. Vidējā bruto darba samaksa privātajā sektorā 2014.gada otrajā ceturksnī bija 736 eiro, bet sabiedriskajā - 810 eiro. Vispārējās valdības sektorā algas pieauga par 5,7% no 698 eiro līdz 738 eiro.

Vidēji valstī algoto darbinieku skaits, pārrēķināts normālā darba laika slodzē, ko pielieto vidējās darba samaksas aprēķinam, šā gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2013.gada otro ceturksni pieauga tikai par 0,9%, kamēr bruto darba samaksas fonds palielinājās par 7,4%.

Vidējā neto darba samaksa 2014.gada otrajā ceturksnī bija 557 eiro, un gada laikā tā pieauga straujāk nekā atalgojums pirms darba nodokļu nomaksas - par 8,4%. Tas skaidrojams ar sociālās apdrošināšanas iemaksu darba ņēmēju likmes samazināšanos no 11% līdz 10,5%, kā arī ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamās summas pieaugumu no šā gada 1.janvāra.

Šā gada otrajā ceturksnī reālais neto darba samaksas gada pieaugums, ņemot vērā patēriņa cenu kāpumu par 0,7%, bija 7,6%. Salīdzinot ar šā gada pirmo ceturksni, bruto darba samaksa pieauga par 2,9%, privātajā sektorā - par 1,6%, bet sabiedriskajā - par 5,2%.

CSP norāda, ka joprojām visaugstākais vidējās algas līmenis ir finanšu un apdrošināšanas darbību nozarē, informācijas un komunikācijas pakalpojumos, enerģētikas nozarē un valsts pārvaldē. Savukārt zemākais vidējais atalgojums vērojams izmitināšanas, ēdināšanas un citu pakalpojumu nozarēs, izglītībā, mākslas, izklaides un atpūtas nozarē, un tirdzniecībā.

2014.gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu vidējā bruto darba samaksa straujāk augusi nekustamo īpašumu nozarē - par 11%, finanšu un apdrošināšanas nozarē - par 9,8%, izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu nozarē - par 9,7%, administratīvo un apkalpojošo dienestu darbību nozarē - par 9,5%, kā arī ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 9%.

Nekustamo īpašumu nozarē straujāk pieaudzis darba samaksas fonds - par 11,2%, kamēr normālā darba laika slodzē pārrēķināto darbinieku skaits pieauga tikai nedaudz - mazāk par vienu procentu. Savukārt finanšu un apdrošināšanas nozarē jau kopš ekonomiskās krīzes vērojams pakāpenisks darbinieku skaita kritums, kamēr atalgojuma fonda pārmaiņas saglabājušas pozitīvu tendenci.

Lielākais pilnas slodzes algoto darbinieku skaita kritums gada laikā bija vērojams apstrādes rūpniecībā, izglītībā, kā arī citu pakalpojumu nozarē.

Komentāri (539)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu