Ražas novākšana tuvojas beigām; lietus dēļ daļa graudu - lopbarībā (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Lai gan šā gada raža kopumā ir laba, problēmas lauksaimniekiem sagādā lietus, kura dēļ samazinās pārtikas kviešu un miežu kvalitāte, kā arī bažas rada krītošās graudu cenas, informēja lauksaimnieku organizāciju pārstāvji.

Kā norādīja Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas valdes priekšsēdētājs un kooperatīva «VAKS» valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons, patlaban Vidzemē ir nokultas apmēram divas trešdaļas platību, un, ja visu ražu izdosies novākt, tā noteikti būšot lielāka nekā pagājušajā gadā.

«Tomēr kulšana īsti labi nevar notikt lielo lietavu dēļ, turklāt ievērojami krītas kviešu un miežu kvalitāte. Problēmas varētu sagādāt tas, ka šobrīd ir zemākās cenas pēdējo gadu laikā, jo divus gadus pēc kārtas pasaulē ir ļoti laba raža. Patlaban meklējam risinājumus un cenšamies graudus netirgot,» sacīja Jansons.

Arī kooperatīva «Durbes grauds» valdes priekšsēdētājs Sandris Bēča sacīja, ka Kurzemē iepriekšējās nedēļās nepārtraukti lija, kas nav ierasta parādība ražas novākšanas laikā.

«Tagad dažas dienas, kad lietus uz brīdi bija pārstājis, kaltes ir savestas pilnas ar slapjiem graudiem. Arī pie mums ir nokultas apmēram divas trešdaļas ražas, bet diemžēl atlikušie graudi jau ir kļuvuši par lopbarību,» sacīja uzņēmējs.

Tikmēr kooperatīva «Latraps» ģenerāldirektors Edgars Ruža atzina, ka Zemgalē no graudaugiem ir nokulti apmēram 70%-80%, vēl palicis vasaras rapsis un pupas, kuras šogad sasētas vairāk.

«Līdz šim ir bijuši ļoti labas pārtikas kvalitātes graudi un raža bijusi virs vidējā, vasaras kviešiem pat vairāk nekā cerēts, kas gandrīz kompensē neveiksmi ar ziemājiem. Taču Dienvidvidzemē un Latgalē laikapstākļu dēļ vasarāji ir teju nekulti. Brīdī, kad varēs sākt kult, graudiem diemžēl vairs nebūs pārtikas kvalitātes, tie būs kļuvuši par lopbarības graudiem,» sacīja Ruža.

Tā kā lopbarības graudu Eiropā šogad arī būs daudz, savukārt Krievijā, Ukrainā, Amerikā gaidāma ļoti laba raža, tas būtiski ietekmēs graudu cenu lejupslīdi, atzina uzņēmējs.

Arī biedrības «Zemnieku saeima» vadītājs Juris Lazdiņš sacīja, ka lietus dēļ tiek kavēta kulšana un ziemas rapšu sēja, savukārt ar katru lietaino dienu samazinās graudaugu kvalitāte.

«Laikapstākļu ietekmē patlaban nav iespējams vienmērīgi apstrādāt augsni ziemas kviešu sēšanai, tādēļ iesaku sagaidīt septembra sākumu, kad tiek solīti piemērotāki laika apstākļi. Aptuveni 30% graudu vēl atrodas uz lauka, līdz ar to kopsavilkumu par ražu varēsim sniegt oktobra sākumā. Runājot par cenām, kviešiem un rapsim tā ir samazinājusies par 20%,» sacīja Lazdiņš.

Kā ziņots, šajā sezonā kopējā graudaugu raža Latvijā varētu sasniegt 1,916 miljonus tonnu, kas ir par 11% vairāk nekā vidējā graudu kopraža pēdējos piecos gados.

Šogad graudaugi ir iesēti 644 000 hektāru platībā, kas ir par 10% jeb 60 000 hektāru vairāk nekā 2013.gadā.

Latvijā kviešu iepirkuma cenas no 2013.gada augusta līdz 2014.gada aprīlim pieauga par 35%, taču pēc tam sekoja cenas samazinājums turpmākajos mēnešos, kā iznākumā cena šī gada jūnijā krita par 17,5%, salīdzinot ar aprīļa cenas līmeni, un par 10,7% salīdzinājumā ar 2013.gada jūniju, sasniedzot 192,11 eiro par vienu tonnu.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem graudu cenas Latvijā pārstrādes uzņēmumos 2014.gada jūnijā, salīdzinot ar 2013.gada jūniju, palielinājušās vidēji par 24,7%.

Jau vēstīts, ka Latvijā 2013.gada sezonā graudu kopējā raža bija 1,9 miljoni tonnu, nesasniedzot visu laiku rekordu - 2,1 miljonu tonnu, kas tika ievākts 2012.gadā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu