Britu bankai RBS jāmaksā 18 miljoni eiro par nepietiekamu kredītņēmēju konsultēšanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas valsts atbalstu saņēmušajai bankai «Royal Bank of Scotland» (RBS) noteikts 14 miljonu sterliņu mārciņu (18 miljonu eiro) liels sods par to, ka banka nav pietiekami centusies izskaidrot mājokļa pircējiem hipotekārā kredīta izmaksas, trešdien paziņoja regulators.

Sods noteikts tādēļ, ka konstatēti «būtiski trūkumi» tajā, kā banka sniedz padomus klientiem, kas ņem kredītu mājokļa iegādei, informēja Finanšu darbības pārvalde (FCA).

«Finanšu darbības pārvalde šodien ir sodījusi «The Royal Bank of Scotland» un [RBS grupā ietilpstošo banku] «NatWest» ar 14 474 600 mārciņu sodu par būtiskiem trūkumiem padomu došanā to mājokļu kredītu pārdošanas biznesā,» trešdien paziņoja FCA.

Regulators piebilda, ka pārbaudē tikai divos no 164 hipotekārā kredīta pārdošanas gadījumiem, kas konstatēti no 2011.gada jūnija līdz 2013.gada martam, ir ievēroti vispārējie standarti.

FCA norādīja, ka

RBS un tās meitasuzņēmums «NatWest», iesakot mājokļa kredītu, nav pilnībā izvērtējis patērētāja budžeta iespējas.

Tāpat banku darbinieki nav devuši klientiem padomus par to, kāds mājokļa kredīta termiņš viņiem ir vispiemērotākais.

Lielbritānijas Finanšu pakalpojumu pārvalde, kas laika gaitā ir pārveidota par FCA, jau 2011.gada novembrī pauda bažas par banku īstenoto kredītu pārdošanu filiālēs un telefoniski, tomēr pagāja gandrīz gads, līdz tika veiktas konkrētas darbības.

«Kad mēs paužam bažas uzņēmumiem, mēs sagaidām, ka tie iedarbīgi rīkosies nekavējoties,» norādīja FCA finanšu noziegumu nodaļas direktore Treisija Makdermota, piebilstot, ka «šajā gadījumā tas vienkārši nenotika».

RBS atsevišķā paziņojumā norādīja, ka, reaģējot uz regulatora secinājumiem, ir mainīts bankas hipotekāro kredītu izsniegšanas process un 2012.gada beigās visi konsultanti ir izgājuši atkārtotas mācības.

Grupa piebilda, ka raksta vēstules klientiem, kas aplūkotajā periodā saņēma konsultāciju par mājokļa kredītu, lai aicinātu viņus paust bažas par saņemto ieteikumu kvalitāti.

RBS vadītājs Ross Makjūans norādīja, ka trūkumi konsultēšanā ir «nepieņemami un tiem nekad nevajadzēja notikt».

Lielbritānijas valdībai pieder 81% Edinburgā bāzētās RBS akciju pēc tam, kad valdība 2008.gadā izglāba RBS no bankrota globālās finanšu krīzes laikā, izmantojot 45,5 miljardus Lielbritānijas mārciņu (55 miljardus eiro) nodokļu maksātāju naudas, kas bijusi lielākā glābšana banku vēsturē pasaulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu