«Citadele»: Šogad par 66% audzis faktoringa apgrozījums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Šā gada pirmajā pusgadā bankā «Citadele» vērojams 66% faktoringa apgrozījuma pieaugums, salīdzinot ar 2013.gada pirmo pusgadu.

Faktoringu galvenokārt izmanto vairumtirdzniecības un ražošanas uzņēmumi, lai izvairītos no apgrozāmo līdzekļu iesaldēšanas un uzlabotu naudas plūsmu, informē «Citadele».

Bankas «Citadele» meitasuzņēmuma «Citadele līzings un faktorings» valdes priekšsēdētājs Pēteris Plaudis secina, ka Latvijas uzņēmumi faktoringa pakalpojumu izmanto vidēji trīs līdz četras reizes mazāk nekā Igaunijas un Lietuvas uzņēmēji, kas parāda, ka arī Latvijas uzņēmēji varētu vairāk izmantot faktoringa piedāvātās iespējas. Visbiežāk faktoringa pakalpojumu izmanto ražojošie un arī eksportējošie uzņēmumi. Faktorings ļauj saņemt naudas līdzekļus pret debitoru parādiem, līdz ar to tas ir kā alternatīvs finansējuma avots kredītlīnijai, ko var saņemt pret ķīlu. Faktoringa izmantošana būs aktuāla arī tiem uzņēmējiem, kas plāno paplašināties Eiropas virzienā, nodrošinot, lai apgrozāmie līdzekļi būtu pietiekami.

«Citadele Index» aptauja rāda, ka tikai trešā daļa jeb 32,5% uzņēmēju zina, kas ir faktorings. Trešdaļa aptaujāto uzņēmēju, atbildot uz jautājumu, vai zina, kas ir faktorings, atzīst, ka ir dzirdējuši, bet precīzi nezina, kas ir faktorings. Savukārt vēl trešdaļa jeb 33,2% aptaujāto uzņēmēju atzīst, ka par to nav dzirdējuši. 1,8% uzņēmēju norāda, ka grūti pateikt, vai zina, kas ir faktorings. Puse no eksportējošiem un tikai 26% no neeksportējošiem aptaujātajiem uzņēmējiem zināja, kas ir faktorings.

«Citadele Index» aptaujas dati liecina, ka faktoringu visbiežāk izmanto uzņēmumi ar gada apgrozījumu lielāku par vienu miljonu eiro - 12%, kā arī uzņēmumi ar 250 un vairāk darbiniekiem - 19%.

Atbildes uz jautājumiem par faktoringu «Citadele Index» aptaujā šopavasar sniedza 750 dažādu nozaru un lieluma Latvijas uzņēmumu vadītāji. Pētījumu veica banka «Citadele» sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu