Latvija no Lielbritānijas kaujas mašīnas iegādāsies par 48,1 miljonu eiro (214)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Valdība šodien aiz slēgtām durvīm apstiprināja līguma projektu ar Lielbritāniju par 123 kāpurķēžu kaujas mašīnu iegādi 48,1 miljonu eiro vērtībā.

Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins pastāstīja, ka AM un bruņoto spēku eksperti ir noslēguši līguma saskaņošanas procesu, kura laikā notika detalizēta līguma satura izstrāde, nosakot Lielbritānijas puses pienākumus un atbildību saistībā ar bruņumašīnu piegādi.

Līgums satur punktus attiecībā uz bruņumašīnu platformu piegādi, kapitālo remontu, aprīkojumu, instrumentiem un rezerves daļām.

Šodien Ministru kabinets ir apstiprinājis līguma gala versiju, pēc kura parakstīšanas Latvija iegādāsies 123 mazlietotas kāpurķēžu kaujas mašīnas, kurām būs veikts kapitālais remonts, nodrošināts standarta aprīkojums, instrumentu komplekti un rezerves daļas. Lai arī sākotnējās aplēses bija, ka mašīnas izmaksās aptuveni 70 miljonus eiro, spēkratu cena tomēr ir 48,1 miljons eiro. Pirmās mašīnas plānots piegādāt 2016.gadā, bet projekts noslēgsies 2020.gadā, norādīja Galkins.

Tāpat tiks veikta arī bruņumašīnu modernizācija, kuras laikā mašīnas aprīkos ar papildu ieroču sistēmām, komunikācijas iekārtām, uguns vadības sistēmām un citiem elementiem. Pašreiz eksperti analizē atbilstošākos risinājumus, pēc kuru izvēles tiks veikts iepirkums.

Patlaban ir pāragri nosaukt modernizācijas kārtas izmaksas. Paredzams, ka šis darbs tiks pabeigts gada laikā, norādīja Galkins.

Jau ziņots, ka Aizsardzības ministrija (AM) tikai rudenī varētu parakstīt līgumu ar Lielbritāniju par kāpurķēžu bruņumašīnu iegādi Latvijas armijas vajadzībām.

Valdība gan pagaidām piešķīrusi tikai daļu naudas bruņumašīnu iegādei.

Tāpat AM turpina darbu pie jaunu bruņumašīnu uz riteņiem projekta. Konkrētu risinājuma variantu ministrija varētu izstrādāt līdz gada beigām, taču tas būs atkarīgs no pieejamā finansējuma. Konkrētas šī iepirkuma izmaksas ministrija pagaidām atturas nosaukt.

AM valsts sekretāra vietnieks Jānis Garisons iepriekš žurnālistiem pastāstīja, ka bruņumašīnas uz riteņiem būtu nepieciešamas bataljonam, taču, ņemot vērā finansējuma apmēru, patlaban varētu runāt tikai par rotas nodrošināšanu ar šādiem transportlīdzekļiem. Rotai atkarībā no vietu skaita un citiem parametriem būtu nepieciešamas 20 līdz 50 bruņumašīnas.

AM jau iepriekš paziņojusi, ka nākotnē plānots iegādāties jaunas 120 līdz 150 bruņumašīnas uz riteņiem.

Nacionālo bruņoto spēku attīstības plāns paredz šogad sākt mehanizācijas projektu, kas ilgtu līdz pat 2020.gadam.

Komentāri (214)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu