Krievija divās valsts bankās iepludinās piecus miljardus eiro (99)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Krievijas valdība ir apstiprinājusi 239 miljardu rubļu (piecu miljardu eiro) injicēšanu divās no lielākajām valsts kontrolētajām bankām, kuras ir skārušas Rietumvalstu sankcijas. Abas bankas ir to institūciju sarakstā, pret kurām vērstas Rietumvalstu sankcijas saistībā ar aizdomām par atbalstu prokrieviskajiem separātistiem Ukrainas austrumos, tādēļ tām ir liegta lielākā daļa pieejas aizņēmumiem Rietumu finanšu tirgos.

«VTB Bank» saņems lauvas tiesu no finansējuma - 214 miljardus rubļu (4,5 miljardus eiro), liecina Krievijas premjerministra Dmitrija Medvedeva pagājušajā nedēļā parakstītais dekrēts, kas šonedēļ publicēts valdības mājaslapā. Vēl 25 miljardus rubļu (0,5 miljardus eiro) saņems «Rosseļhozbank».

Bankas izlaidīs jaunas priekšrocību akcijas, kuras iegādāsies Krievijas Valsts Labklājības fonds, kurā tiek uzkrātu valsts ienākumi no naftas sektora. Fonda vērtība augusta sākumā bija 65,5 miljardi eiro.

Aizņemšanās ierobežojumi traucē Krievijas banku aizdošanas spējai laikā, kad vietējā pieprasījuma kritums ir samazinājis izaugsmi un valdība vēlas, lai vietējās kompānijas palielina investīcijas, kas ļautu samazināt atkarību no Rietumiem, jo īpaši pēc tam, kad Krievija augusta sākumā uz gadu aizliedza pārtikas un lauksaimniecības produkcijas ievešanu no tām valstīm, kuras pret Krieviju vērsušas sankcijas saistībā ar krīzi Ukrainā.

Krievijas finanšu ministra vietnieks Aleksejs Moisejevs norādīja, ka vēl vairākas bankas, kas kopā ar VTB un «Rosseļhozbank» arī 2009.gada krīzē saņēma Valsts labklājības fonda palīdzību, vēlas, lai arī šajos apstākļos tām valsts palīdz konvertēt parādu pirmā līmeņa kapitālā.

Krievijas amatpersonas ir norādījušas, ka lauksaimniecības sektorā vien ir nepieciešamas papildu investīcijas 14 miljardu eiro vērtībā, kas ļautu saražot vairāk vietējās pārtikas.

Biznesa laikraksts «Vedomosti» otrdien vēstīja, ka Krievijas valdība apsver iespējas veidot valsts pārapdrošināšanas kompāniju, lai palīdzētu vēl vienam sektoram, kas ir ļoti atkarīgs no ārvalstu kompānijām.

Laikraksts citēja avotu Krievijas Finanšu ministrijā, kas norādīja tādai kompānijai sākotnēji būtu nepieciešami 1,1 miljardi eiro, bet finanšu izdevums «Deņgi» ir aplēsis, ka sektorā ārvalstu kompānijai aizvietošanai būtu nepieciešami 7,6 miljardi eiro.

«VTB Bank» pagājušajā nedēļā paziņoja, ka šogad uzņēmuma peļņa bija 1,9 miljardi rubļu (39,8 miljoni eiro), kas bija par 80% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Tomēr banka joprojām uzstāja, ka var izturēt Rietumvalstu sankciju radīto spiedienu.

Komentāri (99)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu