VID atklāj pārkāpumus 52 augļu un dārzeņu tirdzniecības vietās

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Šī gada augusta pirmajās trijās nedēļās Valsts ieņēmumu dienests (VID) konstatējis pārkāpumus visās 52 pārbaudēs, kas tika veiktas Latvijas tirgos, kā arī citās augļu un dārzeņu tirdzniecības vietās, informē VID.

Pārbaužu rezultātā tika pieņemti lēmumi administratīvo pārkāpuma lietās un konfiscēti 539 kilogrami augļu un ogu, kā arī 80 kilogrami dažādu dārzeņu. Visi konfiscētie dārzeņi, augļi un ogas nodoti Rīgas pašvaldības uzņēmumam SIA «Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs» un uzņēmumam «Latgales zoodārzs».

VID šī gada augusta pirmajās trijās nedēļās veica pavisam 52 pārbaudes Latvijas tirgos, kā arī citās augļu un dārzeņu tirdzniecības vietās Liepājā, Rēzeknē, Daugavpilī, Ventspilī, Jēkabpilī, Cēsīs, Balvos un Rīgā. Visās veiktajās pārbaudēs VID konstatējis pārkāpumus.

Patlaban 11 fiziskām personām ir sākta lietvedība saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 165.2 pantu par nereģistrētas saimnieciskās darbības veikšanu, jo pārbaudes brīdī personas apliecināja, ka tirgo iepirkto lauksaimniecības produkciju. Savukārt 12 gadījumos pārdevēji nevarēja uzrādīt preču izcelsmes dokumentus un pameta tirdzniecības vietu.

Pārbaužu rezultātā tika pieņemti lēmumi administratīvo pārkāpuma lietās un konfiscēti 539 kilogrami augļu un ogu, kā arī 80 kilogrami dažādu dārzeņu. Konfiscētie dārzeņi, augļi un ogas nodoti Rīgas pašvaldības uzņēmumam SIA «Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs».

VID darbinieki konstatēja, ka vairākos gadījumos pārbaudes brīdī fiziskās personas realizēja iepirktu preci, bet nebija reģistrējušās VID kā saimnieciskās darbības veicējas, nebija uzstādīti elektroniskie kases aparāti, saimnieciskās darbības veicējs par pirkumu izsniedza darījuma apliecinošu dokumentu - kvīti, kas nav reģistrēta VID, pārdevēji nevarēja uzrādīt pavaddokumentu uzskaites reģistru. Vairumā gadījumu netika uzrādīti preču izcelsmi apliecinoši dokumenti tādām precēm kā kabači, bietes, sīpoli, kartupeļi, cūku pupas, sviesta pupas, burkāni un citas.

Kontroles pasākumu laikā VID konstatēja arī vairākus pārkāpumus saistībā ar tirdzniecības noteikumu neievērošanu. Tā ielu tirdzniecības vietā tirdzniecību veica individuālais komersants, kurš pēc veiktā pirkuma un pieprasījuma nevarēja izsniegt VID reģistrēto stingrās uzskaites kvīti, kā arī par pārdošanā esošo preci netika uzrādīti pavaddokumenti. Izņemtie augļi un dārzeņi nodoti «Latgales zoodārzam».

Laika periodā no 2014.gada 1. līdz 22.augustam VID apsekoja 17 lauksaimniecības produkcijas audzēšanas vietas, pārliecinājās par zemes platības izmantošanu attiecīgās produkcijas audzēšanai - vai dārzeņi tiek audzēti norādītajā saimniecībā, vai tirgotāju norādītā informācija par augļu un dārzeņu izcelsmi ir patiesa, kā arī lai konstatētu, vai tirgotāji veic reģistrētu saimniecisko darbību.

Lai novērstu likumpārkāpumus, īpaši tirgojot no ārvalstīm ievestus lauksaimniecības produktus, kā arī lai novērstu likumpārkāpumus ārvalstu lauksaimniecības produkcijas tirgotāju rīcībā, VID turpina pastiprināti kontrolēt augļu un dārzeņu tirdzniecības vietas un tirgus.

VID pārbaudes liecina, ka šobrīd Latvijas tirgos tiek realizēts ievērojams daudzums gan Latvijā pašu audzēto, gan no kaimiņu valstīm Lietuvas un Polijas ievesto dārzeņu. Nereti arī Latvijas tirgotāji pārdod no kaimiņvalstīm ievestu preci, uzdodot to par pašu izaudzētu, proti, tirgojas ar iepirktiem dārzeņiem un tādiem, kam izcelsme nav zināma.

Lai novērstu likumpārkāpumus, īpaši tirgojot no ārvalstīm ievestus lauksaimniecības produktus, kā arī lai novērstu likumpārkāpumus ārvalstu lauksaimniecības produkcijas tirgotāju rīcībā, VID arī septembrī pastiprināti kontrolēs augļu un dārzeņu tirdzniecības vietas un tirgus, kā arī apsekos pārdevēju lauksaimniecības produkcijas audzēšanas vietas, pārliecināsies par zemes platības izmantošanu attiecīgās produkcijas audzēšanai, par pārdevēju piedāvātā sortimenta audzēšanu, kā arī pārbaudīs, vai ar esošajiem darbaspēka resursiem iespējams nodrošināt realizējamās produkcijas daudzumu.

VID atgādina, ka, tirgojot iepirktas lauksaimniecības preces tirgū - dārzeņus, augļus un ogas, ir obligāti jāizmanto elektroniskais kases aparāts.

VID aicina iedzīvotājus ziņot par iespējamiem pārkāpumiem nodokļu nomaksas jomā, zvanot uz VID anonīmo diennakts bezmaksas uzticības tālruni 80009070, rakstot uz e-pasta adresi «parkapumi@vid.gov.lv» vai arī vēršoties VID jebkurā citā klientam ērtā veidā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu