Embargo dēļ Krievijas lauksaimniecībai vajag papildu 13,2 miljardus (7)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas lauksaimniecības sektoram nepieciešami papildu 636 miljardi rubļu (13,2 miljardi eiro) lieli ieguldījumi, lai tas spētu aizvietot produkciju, kuras ievešana valstī ir aizliegta saistībā ar Krievijas noteikto importa embargo, piektdien paziņoja Krievijas lauksaimniecības ministrs Nikolajs Fjodorovs.

Ziņu aģentūra «RIA Novosti» vēstīja, ka Fjodorovs ir informējis par ministrijas sagatavotu mēreni optimistisku sektora attīstības scenāriju, kas paredz resursu nodrošināšanai papildu 636 miljardus rubļu laika posmam 2015.-2020.gadā.

Iepriekš Krievijas vicepremjers Arkādijs Dvorkovičs, kas atbildīgs par lauksaimnieciskās ražošanas sektora attīstību, sacīja, ka programmai, kas paredzēta, lai līdz šim importēto produkciju aizstātu ar vietējā ražojuma, ik gadu būs jāatvēl 40-50 miljardi rubļu (0,832-1 miljards eiro). Tas ļautu lielāko daļu pozīciju programmā slēgt pēc pieciem gadiem. Savukārt Fjodorovs šīs summas nosauca par nepietiekamām un teica, ka līdz šā gada beigām vien steidzamajiem pasākumiem importētās produkcijas aizstāšanai būs nepieciešami desmitiem miljardu rubļu.

Fjodorovs norādīja, ka papildu finansējums ir nepieciešams Krievijas lauksaimniecības valsts programmas aktualizēšanai. Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs iepriekš deva rīkojumu veikt izmaiņas šajā programmā līdz 2020.gadam, lai paātrinātu importētās produkcijas aizstāšanu.

«Ņemot vērā jūsu rīkojumu par esošo valsts programmas pasākumu korekciju un jaunu pasākumu izveidi, mēs atjaunojām savu piedāvājumu. Mēs esam sagatavojuši aktualizētu scenāriju valsts programmas līdz 2020.gadam īstenošanai. Vispirms mēs emociju ietekmē sagatavojām optimistisko variantu, kas paredzēja paātrinātu importētās produkcijas aizstāšanu jau līdz 2018.gadam, kas prasīja papildu resursu nodrošinājumu 1,020 triljonu (21,2 miljardu eiro) apmērā,» Fjodorova teikto citēja «RIA Novosti». Ministrs piebildis, ka jaunajā valsts programmas versijas projektā ir ņemti vērā riski, ko rada pārāk krasa vietējo tirgu piepildīšana.

Fjodorovs sacījis, ka esošā pasākumu kopuma īstenošanai valsts programmā paredzēts finansējums 1,158 triljonu rubļu (24,1 miljarda eiro) apmērā no federālā budžeta un 470 miljardi rubļu (9,8 miljardu eiro) apmērā no reģionālajiem budžetiem.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Krievijas valdība 7.augustā nolēma uz vienu gadu noteikt pilnīgu embargo lielākās daļas pārtikas produktu importam no Eiropas Savienības valstīm, ASV, Austrālijas, Kanādas un Norvēģijas, reaģējot uz to, ka šīs valstis ir noteikušas ekonomiskas sankcijas pret Krieviju saistībā ar tās agresiju Ukrainā.

Embargo pakļauto produktu sarakstā ir liellopu gaļa, cūkgaļa, putnu gaļa, desas un citi gaļas produkti, zivis, vēžveidīgie un moluski, piens un piena produkti, piena produktu izstrādājumi uz augu tauku bāzes, dārzeņi, augļi un rieksti.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu