Septembrī vizītē Latvijā ieradīsies ES lauksaimniecības komisārs Dačans Čološs

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

18.septembrī vizītē Latvijā ieradīsies Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības komisārs Dačans Čološs, pastāstīja premjeres preses sekretāre Džeina Tamuļēviča.

Viņa informēja, ka Čološs Rīgu apmeklēs pēc Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas («Vienotība») uzaicinājuma.

ES komisāra viesošanās Latvijā būs saistīta ar Krievijas noteikto embargo un palīdzību lauksaimniekiem, tostarp piena nozares pārstāvjiem.

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas lauksaimnieku organizācijas piektdien pieņēma lēmumu nosūtīt kopīgu atklātu vēstuli Čološam, aicinot Baltijas valstīm piešķirt speciālu buferzonas statusu Krievijas noteiktā embargo radīto zaudējumu dēļ.

Tādējādi Baltijas valstu lauksaimnieki Eiropas Komisijai (EK) plāno prasīt piešķirt Latvijai, Lietuvai un Igaunijai lielāku atbalstu nekā citām ES valstīm, lai segtu Krievijas noteiktā embargo radītos zaudējumus, pamatojoties uz to, ka Baltijas valstis Krievijai tuvā ģeogrāfiskā novietojuma dēļ cietušas drīzāk un smagāk nekā citas ES valstis.

Tāpat vēstulē plānots prasīt finansiālo atbalstu jaunu eksporta tirgu meklējumos, atļauju realizēt intervences pasākumus piena nozarē un paaugstināt piena produktu intervences cenas, kā arī atcelt soda naudu par pārpildīto piena kvotu.

Jau ziņots, ka Krievijas valdība 7.augustā nolēma uz vienu gadu noteikt pilnīgu embargo lielākās daļas pārtikas produktu importam no Eiropas Savienības valstīm, ASV, Austrālijas, Kanādas un Norvēģijas, reaģējot uz to, ka šīs valstis ir noteikušas ekonomiskas sankcijas pret Krieviju saistībā ar tās agresiju Ukrainā.

Embargo pakļauto produktu sarakstā ir liellopu gaļa, cūkgaļa, putnu gaļa, desas un citi gaļas produkti, zivis, vēžveidīgie un moluski, piens un piena produkti, piena produktu izstrādājumi uz augu tauku bāzes, dārzeņi, augļi un rieksti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu