Pētnieks: Krievijas gāzes cena vairāk ietekmēs Latviju, Lietuva būs labākā situācijā (20)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Ja Krievija sāks izmantot energoresursu cenas kā ietekmes instrumentu, tad Lietuva, parakstot līgumu ar Norvēģijas enerģētikas kompāniju «Statoil» par gāzes piegādi jaunajam Klaipēdas sašķidrinātās gāzes terminālim, būs labākā situācijā par Latviju, šādu viedokli pauda sabiedriskās politikas centra «Providus» enerģētikas pētnieks Reinis Āboltiņš.

«290 eiro ir augstākā iespējamā cena Lietuvai par 1000 kubikmetriem, kas ir aptuveni 384 ASV dolāri. Ņemot vērā Lietuvas situāciju, tā ir laba cena. Tas gan nav ļoti lēti, neapšaubāmi, bet neviens necerēja uz «ļoti lēti«. Godīgi sakot, es gaidīju, ka cena būs pat augstāka,» atzina pētnieks, piebilstot, ka vēl nav gan zināmi visi darījuma nosacījumi par ilgtermiņa piegādēm.

Savukārt, kā norādīja Lietuvas gāzes kompānijas «Litgas» vadītājs Dominiks Tucks, lielākā daļa ilgtermiņa līgumu netiek parakstīta par fiksētu cenu, bet gan balstoties uz noteiktu formulu. Lietuvas gadījumā formula būs piesaistīta Lielbritānijas gāzes indeksam, kas nozīmē, ka importētās gāzes cena korelēs ar gāzes cenu Eiropas Savienībā (ES).

Āboltiņš gan vērš uzmanību, ka Lielbritānijas references cena arī «var staigāt», taču tas noteikti nav sliktākais no iespējamajiem variantiem.

«Lielbritānijā tomēr ir viens no dzīvelīgākajiem gāzes tirgiem Eiropā, un tas nozīmē, ka tur ir laba konkurence. Ir jānotiek vairākiem ļoti sliktiem apstākļiem, lai cenas būtu ļoti augstas. Ja lietuvieši ir panākuši, ka šī cena Lietuvai tiešām ir piesaistīta atsauces cenai, jāatzīst, ka tas nav slikts risinājums. Mēs varam apsveikt lietuviešus ar to, ka viņi ir izdarījuši to, ko Latvijas varas iestādes nespēj, un izskatās, ka nemaz nevēlās izdarīt,» sacīja pētnieks.

Vaicāts vai Lietuvas līguma cenas varētu ietekmēt arī Latvijas gāzes tirgu, Āboltiņš skeptiski norādīja, ka Latvijas gadījumā īpašas izmaiņas neesot gaidāmas.

«Piegādes lietuviešiem sāksies tikai nākamajā gadā, un mums tas, visticamāk, nekādi nepalīdzēs. Mūsu «Latvijas Gāzei» ir savas attiecības ar vienīgo piegādātāju - «Gazprom» - un savas līguma saistības, un ir maz ticams, ka kaut kas varētu mainīties uz labu. Vēl viens nezināmais faktors ir reģionālās un globālās norises, tostarp - kā varētu attīstīties Krievijas, Ukrainas un ES trijstūris. Ja tur iziet uz situācijas saasināšanos, pastāv risks, ka Krievija varētu vēlēties izmantot energoresursu cenu kā ietekmes instrumentu. Šāds risks ir, un gadījumā, ja Krievija vēlēsies paaugstināt cenu, lietuvieši būs salīdzinoši labākā situācijā,» uzskata pētnieks.

LETA jau ziņoja, ka Lietuvas gāzes kompānija «Litgas» un Norvēģijas enerģētikas kompānija «Statoil» ceturtdien parakstīja vienošanos par gāzes piegādi jaunajam Klaipēdas sašķidrinātās gāzes terminālim.

«Šodien ir īpaša diena Lietuvas vēsturē, jo tiek parakstīts stratēģiskas nozīmes līgums par sašķidrinātās gāzes piegādēm ar Norvēģijas kompāniju «Statoil«,» preses konferencē pēc līguma parakstīšanas paziņoja Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs.

Paredzams, ka Lietuva katru gadu saņems 540 miljonus kubikmetru gāzes.

Lietuvas sašķidrinātās gāzes terminālis savu darbu sāks šā gada beigās.

«Statoil» pārstāvji informēja, ka pirmais kuģis ar sašķidrināto gāzi ieradīsies gadu mijā un katru gadu Lietuvā tiks uzņemti seši līdz septiņi kuģi ar sašķidrināto dabasgāzi.

Lietuvas importētās gāzes cena varētu svārstīsies no 900 litiem (260 eiro) un 1000 litiem (290 eiro) par 1000 kubikmetru.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu