«Bank of America» izlīgums par 17 miljardiem dolāru hipotekāro vērtspapīru lietā (5)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ASV otrā lielākā komercbanka «Bank of America» ceturtdien panāca turpat 17 miljardu dolāru (13 miljardu eiro) vērtu izlīgumu ar ASV varas institūcijām, lai tiktu izbeigta izmeklēšana par to, ka tā pārdeva riskantus hipotekāros vērtspapīrus kā drošus ieguldījumiem pirms finanšu krīzes sākuma.

Banka piekrita samaksāt 9,65 miljardus dolāru (7,28 miljardus eiro) un nodrošināt septiņus miljardus dolāru (5,3 miljardus eiro) lielus atvieglojumos patērētājiem, kuriem šo vērtspapīru iegādes rezultātā radušies zaudējumi.

Vienošanās ar ASV Tieslietu ministriju, Vērtspapīru un biržu komisiju un citām institūcijām, tostarp vairākiem štatiem, ļaus pārtraukt virkni civillietu pret banku un tās meitas kompānijām «Countrywide Financial» un «Merryl Lynch», kuras tā pārņēma krīzes laikā.

Tomēr šī vienošanās neatrisina iespējamās krimināllietas, īpaši attiecībā pret «Countrywide Financial».

Vienošanās attiecas uz simtiem miljardu dolāru vērtām mājokļu hipotēkām, kurām bija piesaistīti vērtspapīri, kurus «Bank of America», «Merrill Lynch» un «Countrywide Financial» pārdeva investoriem kā augstvērtīgus ieguldījumiem.

Uz rezidentu hipotēkām balstītie vērtspapīri zaudēja vērtību, kad 2006. - 2007. gadā pārplīsa mājokļu tirgus burbulis, radot investoriem lielus zaudējumus.

Šie zaudējumi krājās virknē lielo banku institūciju ASV un citur, un ievērojami iespaidoja mājokļu vērtības krišanos visā valstī, rezultātā izraisot finanšu krīzi un valsts dziļāko ekonomisko lejupslīdi kopš 20.gadsimta trīsdesmitajiem gadiem.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu