Lietuva ar «Statoil» noslēdz līgumu par gāzes piegādēm (11)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lietuvas gāzes kompānija «Litgas» un Norvēģijas enerģētikas kompānija «Statoil» ceturtdien parakstīja vienošanos par gāzes piegādi jaunajam Klaipēdas sašķidrinātās gāzes terminālim.

«Šodien ir īpaša diena Lietuvas vēsturē, jo tiek parakstīts stratēģiskas nozīmes līgums par sašķidrinātās gāzes piegādēm ar Norvēģijas kompāniju «Statoil«,» preses konferencē pēc līguma parakstīšanas paziņoja Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs.

Viņš uzsvēra, ka Lietuvai pirmo reizi vēsturē būs alternatīvs gāzes piegādes avots.

«Tas ir nozīmīgs solis Lietuvas enerģētiskās drošības veicināšanā un tādu apstākļu radīšanā, kas ļaus samazināt gāzes cenu patērētājiem,» norādīja premjers.

«Statoil» gāzes piegādes Lietuvai sāks jau nākamgad, un tās tiks nodrošinātas piecus gadus.

Paredzams, ka Lietuva katru gadu saņems 540 miljonus kubikmetru gāzes.

Lietuvas sašķidrinātās gāzes terminālis savu darbu sāks šā gada beigās.

«Statoil» pārstāvji informēja, ka pirmais kuģis ar sašķidrināto gāzi ieradīsies gadu mijā un katru gadu Lietuvā tiks uzņemti seši līdz septiņi kuģi ar sašķidrināto dabasgāzi.

Sagaidāms, ka gāzi Lietuva iegādāsies par cenu, kas ir zemāka par vidējo cenu pasaules tirgū.

«Runājot par cenām, lielākā daļa ilgtermiņa līgumu netiek parakstīta par fiksētu cenu, bet gan balstoties uz noteiktu formulu. Mūsu gadījumā formula būs piesaistīta Lielbritānijas gāzes indeksam, kas nozīmē, ka importētās gāzes cena korelēs ar gāzes cenu Eiropas Savienībā,» paziņoja «Litgas» vadītājs Dominiks Tucks.

«Ja mēs aplūkojam indeksa svārstības pēdējo četru mēnešu laikā un piemērojam formulu, gāzes cena svārstīsies no 900 litiem (260 eiro) un 1000 litiem (290 eiro) par 1000 kubikmetru,» viņš piebilda.

Kompānija «Litgas» plāno sašķidrināto dabasgāzi pārdot komerciālajiem klientiem ne tikai Lietuvā, bet arī pārējās Baltijas valstīs un konkurēt arī citās sašķidrinātās dabasgāzes tirgus nišās, tostarp degvielas piegādē kuģiem.

Butkevičs pauda viedokli, ka ar Norvēģiju noslēgtais līgums palīdzēs Lietuvai risināt sarunas par gāzes piegādes cenām arī ar Krievijas enerģētikas gigantu «Gazprom».

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu