«Windau» koģenerācijas stacijas siltumenerģijas tarifs augs par 72% (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprinājusi SIA «Windau» koģenerācijas stacijā saražotās siltumenerģijas tarifu - 29,53 eiro par megavatstundu, kas ir par 72% vairāk nekā līdz šim noteiktie 17,12 eiro par megavatstundu, informēja SPRK.

Saistībā ar «Windau» jauno tarifa plānu Bauskas novada pašvaldības kapitālsabiedrība SIA «Bauskas siltums» varētu pārtraukt siltumenerģijas iepirkšanu no «Windau».

Tajā pašā laikā SPRK uzsver, ka apstiprinātais tarifs nav siltumenerģijas gala tarifs iedzīvotājiem - tas ir tarifs, par kuru SIA «Bauskas siltums» no šā gada 1.oktobra varēs iepirkt siltumenerģiju no «Windau». Tarifā nav ietverts pievienotās vērtības nodoklis.

Pie esošās dabasgāzes tirdzniecības cenas 284,57 eiro par tūkstoš nanokubikmetriem, apstiprinātais siltumenerģijas tarifs ir 29,53 eiro par megavatstundu bez pievienotās vērtības nodokļa. Mainoties dabasgāzes tirdzniecības cenai, mainīsies arī koģenerācijas stacijā saražotās siltumenerģijas tarifs atbilstoši SPRK apstiprinātajiem tarifiem.

Salīdzinot ar līdz šim piemēroto tarifu, jaunais siltumenerģijas tarifs pie esošās dabasgāzes cenas ir par 12,81 eiro par megavatstundu lielāks, tomēr tas aizvien ir mazāk, nekā izmaksātu siltumenerģijas ražošana katlumājā bez vienlaicīgas elektroenerģijas ražošanas.

Saražoto siltumenerģiju komersants pārdod «Bauskas siltumam», kas Bauskas pilsētā nodrošina centralizēto siltumapgādi.

«Windau» pārdotais siltumenerģijas apjoms pēdējos trīs gados veido vidēji 67% no kopējā «Bauskas siltuma» tīklos nodotā siltumenerģijas apjoma. Šogad «Windau» plāno saražot un nodot «Bauskas siltumam» siltumenerģiju 24 000 megavatstundu apmērā. 2013.gadā «Windau» ieņēmumi no pārdotās siltumenerģijas veidoja 395 000 eiro.

SPRK informēja, ka koģenerācijas stacijā saražotā elektroenerģija tiek pārdota obligātā iepirkuma ietvaros par valsts noteiktu atbalsta tarifu atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem. 2013.gadā «Windau» ieņēmumi no pārdotās elektroenerģijas veidoja 2,8 miljonus eiro. Ieņēmumi no elektroenerģijas sedz lielāko daļu no «Windau» koģenerācijas stacijas izmaksām, samazinot uz siltumenerģijas ražošanu attiecinātās izmaksas. Ņemot vērā izmaiņas normatīvajos aktos, ieņēmumi no elektroenerģijas 2014.gadā samazināsies, kas palielina uz siltumenerģijas ražošanu attiecināmo izmaksu daļu un izraisa siltumenerģijas tarifa pieaugumu.

Jau ziņots, ka saistībā ar SIA «Windau» jauno tarifa plānu Bauskas novada pašvaldība ar savas kapitālsabiedrības SIA «Bauskas siltums» starpniecību nepieļaus līdzīgu kāpumu gala tarifam patērētājiem, neizslēdzot iespēju pārtraukt siltumenerģijas iepirkšanu no «Windau».

Bauskas novada pašvaldības izpilddirektors Jānis Kalinka aģentūru LETA informēja, ka SIA «Bauskas siltums» neplāno palielināt tarifa apjomu virs pašreizējās pašizmaksas, tādēļ nevar būt runa par siltuma tarifa krasu kāpumu SIA «Bauskas siltums» pakalpojuma ņēmējiem. Maksimāli tas varētu palielināties par 15%.

SIA «Bauskas siltums» vietējās partneres - 1991.gadā Rīgā reģistrētās SIA «Windau» - pamatkapitāls ir 1 122 000 eiro. Uzņēmuma īpašnieks ir Zviedrijā reģistrēts uzņēmums «Nykomb Synergetics Technology Holding AB». SIA «Windau» vadībā ir valdes priekšsēdētājs Johans Martins Jonsons un valdes locekļi - Ola Pērs Lindhs un Bengts Roberts Olsons.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu