PTAC: Piepūšamo atrakciju saimniekiem drošība nerūp (19)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), veicot pārbaudes piepūšamo atrakciju pakalpojumu sniegšanas vietās, konstatējis, ka to saimniekiem ir pavirša attieksme pret drošības jautājumiem, tāpēc patērētāju aizstāvji aicina būt uzmanīgiem un izvērtēt pakalpojumu, nelietot aizdomīgas iekārtas, kur pakalpojumu sniedzējs nenodrošina to uzraudzību, tās atrodas nepiemērotās vietās vai rada citus riskus drošībai.

PTAC līdz šim veicis astoņas pārbaudes deviņās piepūšamās atrakcijas, un visos gadījumos konstatētas nepilnības. Tāpat atklātas būtiskas neatbilstības attiecībā uz drošuma prasībām, kas rada savainošanās risku piepūšamo atrakciju lietotājiem.

Pārbaudēs konstatēts, ka lielākoties pakalpojumi tiek sniegti ar nezināmas izcelsmes iekārtām – astoņām iekārtām nebija norādīts ražotājs, identifikācija un ražošanas gads. Tāpat gandrīz nevienai iekārtai nav norāžu par lietotāju vecumu un skaitu, kas nepieciešams, lai novērstu savainošanās un sadursmes riskus.

Piepūšamās atrakcijas netiek izmantotas atbilstoši to konstrukcijai, t.i., tajās tiek ielaisti bērni, kuru augums pārsniedz konkrētās konstrukcijas pieļaujamo lietotāju augumu. Konstatēts, ka piepūšamās atrakcijas bija novietotas tuvu dažāda veida šķēršļiem, piemēram, kokiem, žogiem, betona konstrukcijām, tādējādi apdraudot lietotājus. Vairums piepūšamo atrakciju arī nebija nostiprinātas, pastāvot riskam tām apgāzties vai tikt aizpūstām lielākā vējā.

Tāpat visās pakalpojuma sniegšanas vietās patērētāji netiek pienācīgi informēti par pareizu iekārtu lietošanu - trūkst brīdinājumu, piemēram, nemest kūleņus, nekarāties saturošajās sienās utt. Trūkst arī informācijas par iekārtas uzstādīšanu, pārbaudi un apkopi, pareizas ekspluatācijas nosacījumiem, rīcību avārijas vai nelaimes gadījumos.

PTAC secina, ka pakalpojumu sniedzēji neapzinās savu atbildību sniegt patērētājiem drošu pakalpojumu, piemēram, pastāvīgi uzraudzīt iekārtu vai kā citādi nodrošināt lietotāju drošību tajā, kā arī lietošanas noteikumos ietver maldinošu norādi, ka par bērna drošību atbild vecāki.

Saskaņā ar normatīvo regulējumu pakalpojumu sniedzējam ir jāpārliecinās, ka piepūšamās iekārtas atbilst drošuma prasībām, tās tiek uzstādītas un lietotas saskaņā ar ražotāja sniegtajām norādēm un patērētāji tiek informēti par iekārtu pareizu lietošanu un brīdināti par riskiem. Pakalpojuma sniedzējam ir jāuzrauga piepūšamo iekārtu lietošana un jāseko, lai tās tiktu izmantotas atbilstoši.

Pārbaužu rezultāti liecina, ka patērētājiem piedāvātie piepūšamo atrakciju pakalpojumi neatbilst drošuma prasībām, tādēļ PTAC aicina patērētājus būt uzmanīgiem un izvērtēt pakalpojumu, nelietot aizdomīgas iekārtas, kur pakalpojumu sniedzējs nenodrošina to uzraudzību, tās atrodas nepiemērotās vietās vai tās rada citus drošuma riskus. Ja rodas šaubas par atrakciju drošu ekspluatāciju, PTAC aicina par to informēt, zvanot pa tālruni 67388639 vai sūtot e-pastu uz adresi «ptac@ptac.gov.lv».

Pārbaužu gaitā komersanti tika informēti par konstatētajām neatbilstībām un tika pieprasīts veikt korektīvās darbības. Ņemot vērā pārbaužu rezultātus, PTAC turpinās veikt uzraudzības pasākumus šogad līdz sezonas baigām, kā arī turpinās 2015.gadā.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu