Krievija atzīst - aizliegto Rietumu produktu aizstāšanai vajadzēs simtiem miljardu (54)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Krievijas lauksaimniecības ministrs Nikolajs Fjodorovs trešdien brīdinājis, ka Maskavai tuvāko gadu laikā var nākties tērēt miljardiem dolāru lauksaimnieku subsidēšanai, lai izvairītos no pārtikas trūkuma, kuru var radīt Rietumu lauksaimniecības ražojumu importa aizliegums.

Šī ir pirmā reize, kad kāda no Krievijas amatpersonām atzīst , ka lēmums reaģēt uz ASV un Eiropas Savienības (ES) sankcijām ar pretsankcijām valsts budžetam un patērētājiem ilgtermiņā var izmaksāt milzīgas summas.

Krievija lielā mērā ir

atkarīga no augļu un dārzeņu importa,

jo tās garās ziemas un daudzviet bargais klimats attur zemkopjus no augušās vidusšķiras pieprasīto produktu ražošanas.

Krievija importē no Eiropas un Austrālijas arī lielu daudzumu no tās patērētās gaļas, kā arī putnu gaļu no ASV un lasi no Norvēģijas, taču šomēnes visu šo produktu ievešana ir aizliegta.

Intervijā televīzijas ziņu kanālam «Rossija 24» Fjodorovs pavēstīja, ka līdz gada beigām, lai pilnībā aizstātu aizliegtās importa preces, vajadzēs desmitiem miljardu rubļu. Šobrīd desmit miljardi rubļu ir līdzvērtīgi apmēram 200 miljoniem eiro.

Taču nākamajā un tam sekojošajos gados šī

summa varētu izaugt līdz simtiem miljardu rubļu,

piebilda ministrs.

Viņa minētie skaitļu ļauj lēst, ka lauksaimniecības subsīdijās Maskavai dažu tuvāko gadu laikā var nākties tērēt vismaz desmit miljardus eiro.

Taču šādas summas budžetā nav paredzētas, un tas var likt atteikties no citām populārām sociālajām programmām.

Krievijas ekonomikas izaugsmes tempa samazināšanās liedz cerēt uz papildu nodokļu ieņēmumiem, bet agresija pret Ukrainu un bažas par jaunām Rietumu sankcijām atbaida arī investorus, kas būtu varējuši aizpildīt piesardzīgo valsts tēriņu atstāto deficītu.

Komentāri (54)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu