Krievijā tirgo Baltkrievijā apstrādātas garneles no Eiropas (10)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Krievijā tiek tirgotas garneles, kurām kā ražošanas valsts ir norādīta Baltkrievija, uz kuru neattiecas Krievijas noteiktais plašais pārtikas un lauksaimniecības produkcijas embargo, lai gan patiesībā tās Baltkrievijā ir tikai apstrādātas, vēstīja Krievijas laikraksts «Komsomoļskaja pravda».

Laikraksts sazinājies ar vienu no lielākajiem zivju produkcijas ražotājiem Baltkrievijā, kas apstiprināja tādu situāciju.

«Ja uz etiķetes rakstīts «Ražotājvalsts Baltkrievija», tad tās varētu būt mūsu garneles,» sacīja uzņēmumā. «Lieta ir tāda, ka mēs iepērkam garneles ārvalstīs. Bet pie mums tiek veikta noteikta apstrāde. Piemēram, tās tiek vārītas. Pēc tam tās var nonākt pārdošanā vairumtirdzniecībā. Tad mums ir tiesības uz etiķetes norādīt, ka ražotājvalsts ir Baltkrievija. Bet, ja ir norādīts, ka izcelsmes valsts ir Baltkrievija, tad tā ir kļūda. Un tas jau jājautā tirgotājam. Mūsu valstī garneles rūpnieciskos apmēros neiegūst. Mēs aukstūdens garneles ievedam no Norvēģijas, Dānijas, Kanādas, Islandes, bet siltūdens - no Indijas, Ķīnas, Vjetnamas,» klāstīja uzņēmuma pārstāvis.

Tāpat laikraksta «Komsomoļskaja pravda» reportieris novēroja, ka ar vilcienu no Baltkrievijas uz Smoļensku daudzi cilvēki ved produkciju nelegālajai tirdzniecībai, izmantojot to, ka Krievijā ir krasi cēlušās augļu, dārzeņu un citas pārtikas produkcijas cenas.

Par Baltkrievijas eksporta uz Krieviju palielinājumu ir runāts abu valstu valdību līmenī un secināts, ka sankciju ietekmē tas palielināsies par 40-50%.

Savukārt Baltkrievijas autopārvadātāji radušos situāciju vērtē dažādi - vieni - galvenokārt tie, kas pārvadā produkciju no Baltkrievijas uz Krieviju, saka, ka tā ir labvēlīga, bet citi - tie, kas veda produkciju no Eiropas Savienības uz Krieviju - pauž bažas.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pagājušajā nedēļā aicināja valsts pārtikas ražotājus reaģēt uz Krievijas sankcijām un izmantot labvēlīgo situāciju, lai palielinātu produktu eksportu.

«Jāņem vērā, ka [Krievija] slēdza savu tirgu, bet mēs neuzņēmāmies saistības iekšējā tirgū. Mēs varam ievest sev produkciju no jebkuras vietas pasaulē. Ir jāieved, jāpārstrādā un jāpārdod. Tikai jāsaskaņo ar Krievijas pusi, lai tā nepārmestu, ka mēs rīkojamies pretrunā viņu politikai,» teica Lukašenko.

Viņš norādīja, ka arī vietējā tirgū patērētājiem ir jāsaņem tik daudz produkcijas, cik nepieciešams.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Krievijas valdība 7.augustā nolēma uz vienu gadu noteikt pilnīgu embargo lielākās daļas pārtikas produktu importam no Eiropas Savienības valstīm, ASV, Austrālijas, Kanādas un Norvēģijas, reaģējot uz to, ka šīs valstis ir noteikušas ekonomiskas sankcijas pret Krieviju saistībā ar tās agresiju Ukrainā.

Embargo pakļauto produktu sarakstā ir liellopu gaļa, cūkgaļa, putnu gaļa, desas un citi gaļas produkti, zivis, vēžveidīgie un moluski, piens un piena produkti, piena produktu izstrādājumi uz augu tauku bāzes, dārzeņi, augļi un rieksti.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu