Prokuratūra iztaujā Polijas iekšlietu ministru par bankas ietekmēšanu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Varšavas apgabala prokuratūra trešdien iztaujāja iekšlietu ministru Bartlomeju Senkeviču kā liecinieku izmeklēšanā par iespējumu «iejaukšanos Polijas Nacionālās bankas neatkarībā».

«Mana apmeklējuma mērķis bija sniegt plašāko un detalizētāko izskaidrojumu, kas varētu palīdzēt noskaidrot visu šo jautājumu,» pēc apmēram stundu ilgās iztaujāšanas prokuratūrā žurnālistiem sacīja Polijas iekšlietu ministrs.

Ministrs apliecināja, ka «jebkurā laikā» ir prokuroru rīcībā, kā arī pauda pilnīgu pārliecību par lietas iznākumu.

Polijas nedēļas žurnāls «Wprost» jūnijā publiskoja slepeni veiktus sarunu ierakstus, kuros centrālās bankas vadītājs Mareks Belka saka iekšlietu ministram Senkevičam, ka atbalstīs valdības ekonomikas politiku, ja toreizējais finanšu ministrs Jaceks Rostovskis demisionēs. Tāpat Belka solīja teorētisku atbalstu valsts budžetam pirms vēlēšanām, ja tiks iegrožotas Monetārās politikas padomes, kas nosaka procentu likmes, pilnvaras.

Rostovskis no finanšu ministra amata tika atcelts pērn novembrī pēc sešiem amatā pavadītiem gadiem.

Izmeklēšana par iespējamu premjerministra, iekšlietu ministra un centrālās bankas vadītāja pilnvaru pārsniegumu Polijā tika sākta jūlija beigās.

Augstāko valsts amatpersonu sarunu publiskošana izraisīja plašu skandālu Polijā, tādēļ premjera Donalda Tuska valdībai vairākkārt pēdējo mēnešu laikā ir bijis jācenšas izturēt uzticības balsojums parlamentā, kas līdz šim valdībai ir izdevies.

Parlamenta vēlēšanas Polijā ir gaidāmas nākamā gada oktobrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu