FKTK piemēro maksimālo soda naudu «Rīgas kuģu būvētavas» akcionāriem (9)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Pabeidzot pārbaudi par AS «Rīgas kuģu būvētava» (RKB) akcionāru iespējamo saskaņotu rīcību un noslēdzot sākto administratīvo lietu, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) piemērojusi uzņēmuma akcionāriem soda naudu likumā noteiktajā maksimālajā apmērā - Vasilijam Meļņikam 14 200 eiro un AS «Remars-Rīga» 14 200 eiro apmērā par akciju obligātā atpirkšanas piedāvājuma neizteikšanu citiem uzņēmuma akcionāriem.

FKTK 2012.gadā sāka pārbaudi par faktu, ka, iespējams, vairākas personas kopā ir ieguvušas līdzdalību RKB vairāk nekā 50% apmērā no uzņēmuma balsstiesīgo akciju skaita. Šajā laikā FKTK rīcībā nonākusī informācija un pārbaudes pēdējā posmā saņemtie jaunie fakti par RKB akciju pārdošanas darījumu pierāda, ka «Remars-Rīga» bija faktiskā līdzdalība RKB virs 50%. Tā kā Meļņiks ir «Remars-Rīga» kontrolpaketes īpašnieks, atbilstoši Finanšu instrumentu tirgus likumam Meļņika netiešā veida faktiskā līdzdalība ir bijusi vairāk par 50% no kopējā RKB balsstiesīgo akciju skaita, paziņojumā medijiem informē FKTK.

Neilgi pirms FKTK padomes lēmuma pieņemšanas ar RKB akcijām veikts darījums, lai samazinātu «Remars-Rīga» faktisko līdzdalību zem 50%, tādējādi arī Meļņika netiešā līdzdalība sarukusi zem 50%. Līdz ar to FKTK nevar uzlikt pienākumu uzņēmumam «Remars-Rīga» un Meļņikam izteikt pārējiem RKB akcionāriem obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu, jo vairs nepastāv Finanšu instrumentu tirgus likumā noteiktie apstākļi, skaidro FKTK.

Tomēr par finanšu instrumentu tirgu regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem - šajā gadījumā par Finanšu instrumentu tirgus likuma 66.panta pirmās daļas 1.punkta un 70.panta pirmās un otrās daļas prasību nepildīšanu, izvērtējusi tiesiskos un faktiskos apstākļus attiecīgajā administratīvajā lietā, tostarp arī pārkāpuma ilgumu, FKTK nolēma piemērot tirgus dalībniekiem maksimāli atļauto soda naudu - Meļņikam 14 200 eiro apmērā un «Remars-Rīga» 14 200 eiro apmērā.

Minētās summas tirgus dalībniekiem jāiemaksā valsts budžetā viena mēneša laikā no FKTK lēmuma spēkā stāšanās.

Vienlaikus FKTK norāda, ka RKB akcionāriem, kuri uzskata, ka tiem radušies zaudējumi tādēļ, ka «Remars-Rīga» un Meļņiks Finanšu instrumentu tirgus likuma noteiktajā kārtībā nav izteikuši obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu, ir tiesības vērsties tiesā un pieprasīt «Remars-Rīga» un Meļņiks kompensēt tiem radušos zaudējumus.

FKTK publisko informāciju par pieņemto lēmumu, lai informētu finanšu instrumentu tirgus dalībniekus un arī citas personas par pārbaudes rezultātiem un FKTK pieņemto lēmumu.

Atbilstoši Administratīvā procesa likumam FKTK izdoto administratīvo aktu viena mēneša laikā var apstrīdēt FKTK vai arī pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā.

Kā ziņots, RKB tīrie zaudējumi pērn bija 1,927 miljoni eiro, bet apgrozījums - 53,731 miljons eiro. RKB akcionāri nolēmuši pagājušā gadā ciestos zaudējumus segt no iepriekšējo gadu peļņas.

RKB akcijas tiek kotētas «NASDAQ OMX Riga» Otrajā sarakstā.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu