Kalviņš: Latvija pēc inovācijas potenciāla atrodas vienā no pēdējām vietām Eiropā (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Šobrīd Latvija pēc inovācijas potenciāla atrodas vienā no pēdējām vietām Eiropā, Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas izveidotās Latvijas Pētniecības un inovācijas stratēģiskās padomes organizētajā preses konferencē, sacīja akadēmiķis Ivars Kalviņš.

Tiek deklarēts, ka Latvija vēlas panākt zināšanās un inovācijās balstītu, attīstītu ekonomiku, kas ļautu valstij kļūt par pārtikušu, bet praktiski soļi neseko, pauda Kalviņš. Vienīgi, mēģinot koordinēt dažādu ministriju darbību, var cerēt, ka kaut kas uzlabosies. Vienlaikus joprojām ir tāls ceļš ejams, lai tas, kas padomes ietvaros tiek nolemts, tiktu izpildīs vai vismaz piefiksēts, atzina Kalviņš.

«Problēma ir vienā apstāklī -

par nākošā perioda finansējumu zinātnei

- diemžēl jāsecina, ka priekšlikumos, kurus Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) lika priekšā, ir interesanti risinājumi,» pastāstīja Kalviņš.

Akadēmiķis norādīja, ka viens no šādiem IZM risinājumiem ir terminēt programmu «Tirgus orientēto pētījumu programma», kā turpmāk nevajadzīgu. «Tas nozīmē, ka valsts budžets vairs nefinansēs tos zinātniekus, kas pārstāv publisko sektoru,» skaidroja Kalviņš. Otrs aspekts ir saistīts ar valsts pētījumu programmu. «Tur izskanēja vēl interesantāks priekšlikums - slēgt zinātnisko grantu programmu,» norādīja akadēmiķis.

Vissatraucošākie tomēr ir tempi ar kādiem tiek izstrādāti pasākumi, kas ir nepieciešami, lai tiktu pie Eiropas naudas. «Ar nākošā gada 1.jūliju beidzas visu iepriekšējo periodu Eiropas finansējumi, kas zinātnei veido daudzus desmitus miljonus. Nākošā perioda līdzekļus nevarēs uzsākt lietot, jo nav vēl sagatavoti dokumenti un panāktas vienošanās ar Eiropas Savienību. Tas nozīmē, ka

pēc 1.jūlija zinātniekiem ir jāiet atvaļinājumā,

vai arī jābeidz darboties,» sacīja Kalviņš.

«Mēs

uztraucamies arī par tiem aprēķinu modeļiem,

kurus veic IZM, kuru rezultātā iznāk tā, ka, piemēram, Latvijas Organiskās sintēzes institūts ministrijas vērtējumā ir 31 vietā, lai gan starptautiskajā vērtējumā viņš ir pirmajā vietā,» teica Kalviņš. Līdzīgi esot arī ar Cietvielu fizikas institūtu un citām zinātniskajām institūcijām. «Mēs uzskatām, ka tā ir klaja ņirgāšanās,» uzvēra akadēmiķis.

Vienlaikus Kalviņš pauda cerības, ka ar padomes darbu tiks panākts konstruktīvs dialogs starp zinātniekiem un valdību. Padomes pirmā sēde notika 23.jūlijā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu