Pēc Krievijas sankcijām ar lūgumu piešķirt nodokļu brīvdienas vērsušies četri uzņēmumi (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Patlaban Valsts ieņēmumu dienestā (VID) ar lūgumu piešķirt nodokļu brīvdienas kopumā ir vērsušies četri uzņēmumi, kuru darbību ir ietekmējušas Krievijas ieviestās sankcijas vai arī Krievijas-Ukrainas konflikts, informēja VID.

Viens zivju konservu ražotājs ir lūdzis pārskatīt uzņēmuma ienākuma nodokļa (UIN) avansa maksājumus, tos atceļot. Vēl trīs dažādu nozaru uzņēmumi vērsušies VID ar lūgumu piešķirt nodokļu samaksas termiņa pagarinājumus.

Lai sniegtu atbalstu Krievijas sankciju rezultātā cietušajiem nodokļu maksātājiem, VID sniedz īpašu atbalstu tiem nodokļu maksātājiem, kuru darbību ir ietekmējušas noteiktās sankcijas, - nodrošina prioritāru pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un UIN izveidojušos pārmaksu izvērtēšanu un atmaksu, paātrinātā kārtībā izskata iesniegumus par nodokļu samaksas termiņa pagarinājumu piešķiršanu, iesniegumus par UIN avansa apmēra koriģēšanu, iesniegumus par labprātīgu parāda nomaksu, veic citus nepieciešamos atbalstošos pasākumus normatīvo aktu ietvaros.

Likuma «Par uzņēmumu ienākuma nodokli» 23.pants paredz īpašu UIN avansa maksāšanas kārtību, ja uzņēmumam radušās grūtības saistībā ar apgrozījuma vai peļņas samazināšanos. VID pēc maksātāja pamatota iesnieguma, sākot ar mēnesi, kurā VID ir saņēmis maksātāja iesniegumu, var noteikt citu nodokļa avansa maksājumu apmēru gadījumā, ja maksātāja neto apgrozījums ir būtiski samazinājies salīdzinājumā ar pirmstaksācijas perioda attiecīgo laikposmu vai prognozējama tā turpmāka samazināšanās, kā arī tad, ja maksātājam ir būtiski mainījies darbības veids, ieņēmumu vai izdevumu struktūra vai samazinājies peļņas apjoms.

Papildus likuma «Par uzņēmumu ienākuma nodokli» 23.panta sestā daļa paredz īpašu kārtību attiecībā uz lauksaimniekiem. Tā paredz, ka uzņēmēji, kas veic lauksaimniecisko darbību un 90% taksācijas perioda ienākumu gūst no pašražotās lauksaimnieciskās produkcijas un lauksaimniecisko pakalpojumu realizācijas, UIN avansa maksājumus izdara labprātīgi. Tātad minētā grupa jau patlaban var neveikt UIN avansa maksājumus, bet maksāt nodokli tikai rezumējošā kārtībā, ja ir peļņa, norāda VID.

Uz 18.augustu ir tikai viens nodokļu maksātājs, kas ir lūdzis pārskatīt UIN avansa maksājumus, tos atceļot. Uzņēmums informējis, ka tā lielākais noieta tirgus ir Krievijā un Ukrainā. Šī nodokļu maksātāja saimnieciskā darbība ir zivju konservu ražošana, pārtikas konservu kārbu un vāku ražošana.

VID šī uzņēmuma lūgumu apmierināja, un tika atcelti UIN avansa maksājumi no 2014.gada augusta līdz decembrim.

Savukārt nodokļu samaksas termiņa pagarinājumus VID izskata saskaņā ar likuma «Par nodokļiem un nodevām» 24.pantu paātrinātā kārtībā.

VID ir tiesīgs piešķirt nodokļu maksātājiem nodokļu samaksas termiņa pagarinājumu vienā nodokļu un citu budžetā ieskaitāmo maksājumu veidā četras reizes kalendārā gada laikā. Lai saņemtu nodokļu samaksas termiņa pagarinājumu, iesniegums jāiesniedz VID ne vēlāk kā mēnesi pēc maksājuma termiņa iestāšanās.

Izskatot nodokļu maksātāja motivētu iesniegumu, VID izvērtē nodokļu maksātāja faktisko finansiālo stāvokli, kā arī ņem vērā šādus faktorus: vai nodokļu maksātājs ievēro konkrēto nodokli regulējošajos normatīvajos aktos noteiktos nodokļu kārtējo maksājumu samaksas termiņus; vai nodokļu maksātājam agrāk ir ticis piešķirts nodokļu maksājumu pagarinājuma termiņš, un vai nodokļu maksātājs ir ievērojis lēmumā par samaksas termiņa pagarinājuma piešķiršanu noteiktos termiņus; vai nodokļu maksātājs ievēro nodokļu jomu regulējošajos normatīvajos aktos noteiktos nodokļu un informatīvo deklarāciju iesniegšanas termiņus; vai nodokļu maksātājs sadarbojas ar nodokļu administrāciju; vai pēdējās nodokļu revīzijas (audita) laikā nodokļu maksātājam nav konstatēti pārkāpumi.

Uz 18.augustu ir tikai trīs nodokļu maksātāji, kuri lūguši piešķirt nodokļu samaksas termiņa pagarinājumus, informēja VID.

Termiņa pagarinājumu lūdzis starptautisko autokravu pārvadājumu uzņēmums, kura darbības apjomus būtiski ietekmēja Krievijas-Ukrainas starpvalstu konflikts. Kritās kravu pavadājumu cenas un pārvadājumu apjomi. Jūlijā ieviestais Latvijas ceļu nodoklis vel vairāk saasināja situāciju, veicinot finanšu resursu trūkumu.

Tāpat nodokļa samaksas termiņa pagarinājumu lūdzis uzņēmums, kura darbības joma ir nespecializētā vairumtirdzniecība, smaržu un kosmētikas līdzekļu vairumtirdzniecība. Iesniegumā uzņēmums norāda, ka tam Krievijas eksporta samazinājuma dēļ neplānoti samazinājies apgrozījums.

Termiņa pagarinājumu lūgusi arī kādas SIA pastāvīgā pārstāvniecība, kuras pamatuzņēmums ir Ukrainā reģistrēts uzņēmums, kurš ir pakļauts Ukrainas tiesību aktiem. Patlaban Ukrainā saimnieciskā darbība un jebkādas finanšu plūsmas uz ārvalstīm ir apturētas ārkārtas stāvokļa pēc. Šī uzņēmuma saimnieciskā darbība ir apturēta, tāpat kā visa kuģu remontu un būves nozare Ukrainā.

Kā ziņots, valdība 12.augustā lēma Krievijas sankciju skartajiem Latvijas uzņēmumiem piešķirt nodokļu brīvdienas, kā arī eksporta tirgu apgūšanai piešķirt papildu piecus miljonus eiro. Kā sacīja ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP), īpaši atvieglojumi būtu piešķirami tiem uzņēmumiem, kuru eksporta darījumu īpatsvars uz Krieviju ir lielāks par 10% no kopējās realizācijas apjoma. Tas pats kritērijs attiecas uz šo uzņēmumu piegādātājiem.

Tāpat valdība pieņēmusi lēmumu, ka Ekonomikas ministrija (EM) divu nedēļu laikā rod risinājumu, lai cietušajiem uzņēmumiem palīdzētu ar kredītu garantijām. Dombrovskis atzina, ka 30-40 miljoni ir maksimālā summa, ko novirzīt kredītu garantijām, bet uz vienu uzņēmumu šī summa nebūs lielāka par vienu miljonu eiro.

Valdība arī lēma, ka EM no saviem līdzekļiem eksporta tirgu apgūšanai pārdalīs piecus miljonus eiro.

Sadarbībā ar Zemkopības ministriju (ZM) EM vērtēs atbalsta iespējas piena nozarei, savukārt Satiksmes ministrija vērtēs iespēju cietušos transporta operatorus atbrīvot no transporta līdzekļu ekspluatācijas nodokļa.

Jau vēstīts, ka Krievija 8.augustā noteikusi pilnīgu embargo liellopu gaļai, cūkgaļai, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, pienam un piena produktiem, kas tiek importēti no ES, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Šajā sarakstā gan nav iekļautas šprotes, tāpat arī saldējums.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu