No pieciem gada lielākajiem pelnītājiem četri ir baņķieri (60)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

ABLV un Rietumu bankas saimnieki ar kopā nopelnītiem 64 miljoniem eiro aizņem četras vietas Latvijas vismilzīgāko peļņu pērn guvušo uzņēmēju pirmajā piecniekā - viņiem blakus vieta atradusies tikai mikroelektronikas uzņēmuma Mikrotīkls līdzīpašniekam Arnim Riekstiņam.

 
Foto: Ieva Čīka / LETA

1. (2. - vieta pirms gada) Oļegs Fiļs - 18 795 370 eiro

ABLV bankas līdzīpašnieks Oļegs Fiļs (caur SIA OF Holding) joprojām izbauda finanšu krīzes izdzīvotāja statusa finansiālos rezultātus: viņam kopā ar kompanjoniem piederošā kredītiestāde pērn dubultojusi peļņu līdz 43,7 miljoniem eiro. Banka, kas veiksmīgi pārcieta ekonomisko krīzi un sekmīgi turpina izaugsmi, pērn atvēra meitasbanku Luksemburgā, kā arī turpina ilgtermiņa depozītus aizstāt ar obligācijām, tādējādi 2013.gada beigās investoru īpašumā atradās ABLV Bank obligācijas 308,4 miljonu eiro vērtībā.

 
Foto: Ieva Lūka / LETA

2. (5.) Ernests Bernis - 18 791 000 eiro

Neiztrūkstoši sarakstā ir arī otrs lielākais ABLV Bank līdzīpašnieks Ernests Bernis (caur SIA Cassandra Holding Company viņam kopā ar Niku Berni pieder 43% bankas akciju), kuram zemāka vieta šajā TOPā ir tikai tādēļ, ka viņam pieder arī 80% SIA Jūras avots, kas jau vairākus gadus strādā ar zaudējumiem. Tikmēr ABLV bankas darbība ir pārliecinoša un, spriežot pēc pašreizējiem datiem, Ernestam Bernim nodrošinās vietu starp lielākajiem pelnītājiem arī nākamgad

 
Foto: rietumu.com

3. (4.) Leonīds Esterkins - 17 719 200 eiro

Vēl viens megapelnītāju saraksta ilgdzīvotājs Leonīds Esterkins, kuram vietu tradicionāli nodrošina 33,12% akciju Rietumu bankā, - kredītiestāde pērn strādāja ar 53,5 miljonu eiro peļņu un pusi no tās izmaksāja īpašniekiem dividendēs. Bankas veiksmīgās darbības pamatā ir prasme strādāt ar nerezidentiem - piemēram, pērn tā pat izveidoja mājas lapu ķīniešu valodā.

 
Foto: Evija Trifanova / LETA

4. (1.) Arnis Riekstiņš - 11 821 584 eiro

Uzņēmējam Arnim Riekstiņam uz pusēm ar Džonu Mārtinu Tuliju piedrošais bezvadu interneta maršrutēšanas iekārtu un programmatūras izstrādes uzņēmums SIA Mikrotīkls pēc veiksmīgākā gada uzņēmuma pastāvēšanas vēsturē, proti, 2012.gadā tas piedzīvoja 28% apgrozījuma kāpumu līdz 56,2 miljoniem latu (79,97 miljoni eiro) un 12% peļņas pieaugumu līdz 16,22 miljoniem latu (23,05 miljoni eiro), turpinājis veiksmīgo darbību - pērn peļņa jau sasniegusi 16,59 miljonus latu (23,64 miljoni eiro) un apgrozījums 72,73 miljonus latu (103,6 miljoni eiro). Pērn uzņēmums sāka piedāvāt jaudīgāko Latvijā ražoto datu mašīnu, kā arī pievērsās izglītojošam darbam, nodrošinot apmācības datortīklu vadībā vairākās Latvijas augstskolās.

 
Foto: Edijs Pālens / LETA

5. (9.) Arkādijs Suharenko - 9 276 900 eiro

Neiztrūkstoši sarakstā ir arī otrs lielākais Rietumu bankas līdzīpašnieks Arkādijs Suharenko, kuram pieder 17,34% akciju un kurš pazīstams arī ar savu sabiedrisko darbību kā Latvijas ebreju kopienas vadītājs. Rietumu banka pērn trešo reizi kļuva par prēmijas SPEAR'S Russia Wealth Management Awards laureāti, kā arī ieguva prēmiju nominācijā «Labākā NVS un Baltijas valstu banka, kura Krievijas klientiem sniedz privātās banku apkalpošanas un lielo kapitālieguldījumu pārvaldīšanas pakalpojumus».

 
Foto: Evija Trifanova / LETA

6. (12.) Valērijs Maligins – 8 739 670 eiro

Zāļu ražotāja AS Olainfarm 27,13% akciju īpašnieks Valērijs Maligins (plus vēl 42,56% caur SIA Olmafarm) jau ilgus gadus stabilu vietu šajā sarakstā nodrošina tieši ar farmācijas kompānijas veiksmīgo darbību, lai gan viņam pieder vēl arī virkne citu kompāniju, no kurām trīs – SIA Aroma, SIA Lano Serviss un SIA Carbochem – pērn darbojušās ar zaudējumiem, bet pārējās – SIA Briz, SIA Olmafarm, SIA Vega MS, SIA Olfa Press un SIA Olalex – guvušas peļņu.

 
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Reuters/ScanPix

7. (-) Gatis Bumbiers – 6 753 688 eiro

SIA Bonus Holdings vienīgais īpašnieks Gatis Bumbiers megapelnītāju sarakstā parādās pirmo reizi. Viņam piederošā kompānija veiksmīgi izveidojusi un attīstījusi tirdzniecības centrus mazpilsētās.

 
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: RIA Novosti/Scanpix

8. (7.) Josifs Apts – 6 534 753 eiro

Farmācijas holdinga Repharm puses īpašnieks ir vēl viens pelnošāko uzņēmēju saraksta veterāns Josifs Apts, kuru no pozīcijām nespēj izsist citu piederošo biznesu nelielās neveiksmes (SIA AZ Group, kurā viņam pieder puse kapitāldaļu, jau vairākus gadus strādā ar mīnusa zīmi). Tikmēr Repharm, kurā ietilpst arī Mēness aptieku tīkls, turpina nostiprināt savas līdera pozīcijas tirgū.

 
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: RIA Novosti/Scanpix

9. (-) Vadims Telica - 6 436 982 eiro

Otrs farmācijas holdinga Repharm līdzīpašnieks, kuram pieder arī SIA Mēness aptieka kapitāldaļas, par iekļūšanu sarakstā var pateikties medikamentu tirdzniecības biznesa veiksmes stāstam.

 
Foto: Evija Trifanova / LETA

10. (8.) Uldis Asars – 5 607 721 eiro

Kokzāģēšanas biznesa veterāns Uldis Asars ar sev simtprocentīgi piederošo SIA AKZ tradicionāli ir šā saraksta sākumā, lai gan otrs uzņēmums – SIA C22, kurā viņam pieder 60%, - turpina strādāt ar zaudējumiem.

Komentāri (60)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu