Vecajam Stenderam veltītās monētas tirāža būs 10 000 monētu (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vecajam Stenderam veltītās Latvijas eiro kolekcijas monētas maksimālā tirāža būs 10 000 monētu.

Šī monēta tiks laista klajā septembra sākumā, kad pie numismātiem un citiem interesentiem nonāks tirāžas pirmā daļa - 3000 monētu. Papildinājums 3000 monētu apjomā tiks saņemts septembra vidū. Par atlikušās tirāžas daļas kalšanu tiks lemts, vērtējot cilvēku interesi, informē centrālā banka.

Šī monēta tiek kalta Nīderlandes kaltuvē «De Koninklijke Nederlandse Munt». Sākotnēji centrālā banka bija paredzējusi, ka šīs monētas tirāža būs 3000 monētu, taču vēlāk nolemts ar kaltuvi slēgt līgumu par papildu tirāžas izgatavošanu.

Vecais Stenders jeb Gothards Frīdrihs Stenders bija vācu tautības mācītājs, valodnieks, rakstnieks, kurš sācis latviešu laicīgās literatūras tradīcijas. Viņš izveidojis pirmo ilustrēto ābeci latviešu valodā un populārzinātnisku grāmatu latviešu valodā «Augstas gudrības grāmata no pasaules un dabas», izdevis arī latviešu valodas gramatikas grāmatu un latviešu valodas vārdnīcu.

Kā ziņots, pirmā Latvijas izlaistā eiro kolekcijas monēta bija veltīta Ainažu jūrskolas jubilejai, bet otra - Jāņa Jaunsudrabiņa «Baltajai grāmatai». Šīs monētas izraisīja lielu pircēju interesi, Latvijas Bankas kasēs tās abas tika izpirktas pirmajā tirdzniecības dienā. Abu šo monētu tirāža bija 5000 eksemplāru.

Šomēnes eiro kolekcijas monētu programmā Latvijas Banka izdos arī Baltijas ceļa 25 gadu jubilejai veltītu monētu. Arī tās maksimālā tirāža būs 10 000 monētu.

Šogad eiro kolekcijas monētu programmā plānota arī Kurzemes barokam veltīta sudraba kolekcijas monēta un netradicionāla mākslinieciskā, tehniskā vai tematiskā risinājuma monēta, kas šogad būs «Gadskārtu monēta».

Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāk apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas. Kolekcijas monētu nominālvērtībai jābūt atšķirīgai no apgrozības monētu nominālvērtības, piemēram, pieci vai desmit eiro. Kolekcijas monētu specifikācijas - krāsa, diametrs, svars, materiāls - būtiski atšķiras no apgrozībā esošajām monētām.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu