Aizliedzot Polijas ābolu importu, Krievijā to cena augs par 30-40% (32)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ābolu - vispirms jau tā dēvēto lēto sezonas šķirņu - cenas Krievijā līdz šā gada beigām var paaugstināties par 30-40%, un tā iemesls būs aizliegums ievest ābolus no Polijas, prognozēja Krievijas privātā Agrārā mārketinga institūta ģenerāldirektore Jeļena Tjurina.

«Ābolu piegāžu no Polijas aizliegums novedīs pie importa ģeogrāfijas izmaiņām, prasīs papildu laiku un finanšu izdevumus, bet radīs tā saucamo lēto sezonas ābolu, pie kuriem patērētājs ir pieradis, cenas kāpumu, to cena līdz gada beigām var palielināties par 30-40%,» viņa teica aģentūrai «Interfax».

Tjurina paskaidroja, ka trūkstošo no Polijas importēto ābolu daudzumu varētu aizvietot ar āboliem no valstīm, kas nav Eiropas Savienībā, piemēram, Ķīnas, Serbijas, Čīles, Argentīnas un Azerbaidžānas.

Viņa norādīja, ka 2013.gadā Krievija importēja 1,24 miljonus tonnu ābolu, kas veidoja 45% tirgus. No visiem importētajiem āboliem 54% tika ievesti no Polijas. «Imports no citām valstīm ievērojami atpaliek no Polijas apmēriem,» viņa teica, kā piemēru minot importu no Moldovas un Ķīnas, kas veido attiecīgi 13,5% un 8,6% no visa Krievijas ābolu importa apmēra.

Krievijas Agrārā mārketinga institūta vadītāja arī sacīja, ka pēdējo gadu laikā ievērojami palielinājusies ābolu ievešana no Serbijas. 2013.gadā šīs valsts ābolu īpatsvars importa struktūrā veidoja 5%. Savukārt piegādes no Lietuvas, Čīles un Argentīnas no kopējā importēto ābolu apmēra veidoja 3% no katras no šīm valstīm..

Krievijā ik gadu tiek izaudzētas 1,5 miljoni tonnu ābolu, no kuriem puse tiek pārstrādāti.

No 1.augusta spēkā ir aizliegums Krievijā ievest ābolus un vairākus citus augļus un dārzeņus no Polijas. Krievija lēmums pamato ar produkcijas kvalitātes neatbilstību standartiem, tomēr Polija norāda, ka tas ir Krievijas solis, lai sodītu Poliju par tās atbalstu Ukrainai.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu