Lietuvā pie Krievijas vēstniecības sarīko «ābolu protestu» Polijas atbalstam (27)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Atbalstot kaimiņvalsti Poliju, kurai Krievija šonedēļ noteica augļu un dārzeņu importa aizliegumu, grupa lietuviešu piektdienas pēcpusdienā pulcējās uz «poļu ābolu ēšanas zibakciju» pie Krievijas vēstniecības Viļņā.

Sociālajos tīklos izplatītajam rakstnieka un žurnālista Andrjus Tapina aicinājumam atsaucās vairāk nekā desmit cilvēki, kas ieradās pie vēstniecības vārtiem ar saviem ābolu maisiņiem un demonstratīvi tos notiesāja, piesaistot diezgan lielu žurnālistu un preses fotogrāfu uzmanību.

Jau ziņots, ka Polijas sociālajos tīklos sākusies asprātīga kampaņa «Ēd ābolus par spīti Putinam», ko aktīvi atbalsta politiķi, žurnālisti un citas sabiedrībā pazīstamas personas. Poļi šiem aicinājumiem atsaukušies ar lielu aizrautību, ievietojot sociālajos tīklos izteiksmīgas fotogrāfijas, kurās viņi redzami, ēdot ābolus. «Augļu patriotisms» izpaužas arī citos veidos - medijos parādījušās ābolkūku un citu ēdienu receptes ar piebildi: «Bet visas serdes sūtiet Putinam.»

«Šodien sankcijas stājas spēkā, tādēļ paskatījos, kā uz tām reaģē mūsu kaimiņi - viņi rīko ļoti dzīvespriecīgu akciju, kur visā Polijā pazīstami cilvēki ēd ābolus un izplata bildes sociālajos tīklos. (..) Nodomāju, ka arī Lietuvā kaut kas jādara, jo mēs visi runājam, ka ar kaimiņiem vajadzētu sadzīvot labi. Nospriedu, ka viņiem noderētu šāds neliels atbalsts,» stāstījis Tapins, kas uz akciju bija paņēmis līdzi divus ābolu maisiņus - vienu ēšanai un otru vēstniecības darbiniekiem.

Viņš atzinis, ka valstīm, kuras atbalsta sankcijas pret Krieviju, nāksies kādu laiku ciest un īpaši tas skars uzņēmējus.

Beiguši ēst ābolus, akcijas iniciatori gatavojās atdāvināt vēstniecības darbiniekiem gan maisiņu ar āboliem, gan otru - ar apgrauztajām serdēm, taču no vēstniecības neviens pie viņiem neiznāca. Zibakcija piesaistīja pat policijas papildspēkus, bet nekādi incidenti tās laikā nav izraisījušies.

Polija ir pasaules lielākā ābolu eksportētāja, un Krievija tai līdz šim bijusi galvenais noieta tirgus - pērn vien tā no Polijas ievedusi augļus un dārzeņus kopsummā par 336 miljoniem eiro.

Kamēr audzētāji lūkojas pēc jauniem tirgiem, eksperti lēsuši, ka viens no problēmas risinājumiem būtu iekšējā patēriņa palielināšana. Lai kompensētu Krievijas aizlieguma radītos zaudējumus, katram polim gada laikā būtu papildus jāapēd 15 kilogrami ābolu.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu