Vācijas lielākie uzņēmumi jau cieš no sankcijām pret Krieviju (132)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lielākās Vācijas kompānijas, piemēram, sporta preču ražotāji «Adidas» un «Puma», kā arī automašīnu ražotāji «Volkswagen» (VW) un «Opel», jau ir norādījušas uz negatīvajām sekām saistībā ar sankcijām, kas noteiktas pret Krieviju, atsaucoties uz Vācijas laikrakstu «Die Welt», vēstīja Krievijas vietne «Korrespondent.net».

«Die Welt» ziņoja, ka starptautisko sankciju pret Krieviju pastiprināšana ir radījusi bažas Vācijas kompānijām. Uzņēmēji bažījas par «ekonomiskās situācijas Krievijā pasliktināšanos kopumā, kas var atspoguļoties Vācijas produkcijas eksporta apmēros», norādījis izdevums.

Vāciju jau ilgstoši ir satraukušas iespējamās sankcijas pret Krieviju, jo abas valstis saista ciešas ekonomiskās un tirdzniecības attiecības. 2013.gadā Vācija uz Krieviju eksportēja aprīkojumu, automašīnas, aviorūpniecības detaļas un citas preces kopumā par 36,1 miljardu eiro.

Piemēram, Vācijas automašīnu ražotāji jau izjūt ekonomiskās situācijas pasliktināšanos Krievijā: maijā jaunu automašīnu tirgus Krievijā saruka par 12%, jūnijā - par 17%. Kompānijas IHS analītiķi uzmanību vērš uz to, ka «šogad automašīnu tirgus Krievijā vidēji var samazināties par 14%, ja valdība nepieņems konkrētus pasākumus tā atbalstīšanai».

Mazāk skarti ir augstākas klases automašīnu ražotāji, piemēram, BMW, «Audi» un «Mercedes-Benz». Arī šie ražotāji, protams, ir zaudējuši, tomēr šo zīmolu tirgus daļa Krievijā ir tikai 2-3%, kas nozīmē, ka risks ir mazāks, norādīja automašīnu tirgus eksperts Ferdinands Dudenhefers.

Pavisam atšķirīga situācija, kā informē «Die Welt», ir attiecībā uz masu automašīnu ražotājiem, piemēram, «Opel». «Krīze Ukrainā jau apgrūtina uzņēmuma, kas ir ļoti atkarīgs no Krievijas tirgus, modernizāciju,» secinājuši eksperti. Koncerns «Volkswagen» Krievijā pārdod tikai 4,2% saražoto automašīnu, tomēr krīze arī šo uzņēmumu neatstās neskartu, Dudehefers atzina.

Ārvalstu, tostarp Vācijas uzņēmumiem problēmas radīja arī nepārtraukta rubļa vērtības krišanās, kuras dēļ uzņēmumi zaudē peļņu. Sporta preču ražotāji «Puma» un «Adidas», kā apgalvo «Die Welt», jau no tā cieš. Krievija ir viens no nozīmīgākajiem «Adidas» tirgiem, uzsver izdevums. Tāpat zaudējumus cieš arī plaša spektra preču, piemēram, sadzīves tehnikas, lokomotīvju un elektrostaciju turbīnu, ražošanas koncerns «Bosch Siemens».

«Die Welt» norādīja, ka eksporta uz Krieviju samazinājums īpaši nesatrauc Vācijas aizsardzības aprīkojuma ražotājus. Kā teicis Vācijas Federālās militārās ražošanas kompleksa uzņēmumu apvienības (BDSV) ģenerāldirektors Georgs Vilhelms Adamovičs, militārās produkcijas eksports veido vien dažas procenta desmitdaļas no kopējā Vācijas eksporta uz Krieviju apmēra.

Lielbritānijas izdevums «The Guardian» nesen vēstīja, ka Vācijā ir 6000 uzņēmumu, kuriem ir biznesa kontakti Krievijā. Lielākoties tie ir mazie un vidējie uzņēmumi.

Komentāri (132)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu