VNĪ valdes priekšsēdētaja amatā iecelts kādreizējais muitas vadītājs Mārtiņš Tols

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) valdes priekšsēdētāja amatā šodien iecelts Mārtiņš Tols, kurš savulaik bijis Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Galvenās muitas pārvaldes direktors.

Tolu atklātā konkursā par piemērotāko uzņēmuma vadītāja amatam no 23 pretendentiem atzina pretendentu atlases komisija. Šodien VNĪ akcionāru sapulcē viņš tika iecelts VNĪ valdes priekšsēdētāja amatā. Tols darbu sāks pirmdien 4.augustā.

«Izvērtējot visus pretendentus, kas bija pieteikušies šim konkursam, par piemērotāko tika atzīts Mārtiņš Tols. Viņa līdzšinējā darba pieredze valsts pārvaldē, kā arī starptautiskajos projektos sniegs pievienoto vērtību uzņēmuma sekmīgai turpmākai darbībai. No jaunā VNĪ vadītāja sagaidu ievērojamus uzlabojumus resursu plānošanā un pārvaldīšanā, kā arī efektīvāku un rezultatīvāku darbu, sekmīgāk pārvaldot valsts nekustamos īpašumus,» paziņojumā norāda finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Tols ieguvis jurista kvalifikāciju Latvijas Universitātē, kā arī ir papildinājis zināšanas dažādos nodokļu un uzņēmējdarbības vadības kursos un semināros. Viņam ir ilggadēja darba pieredze vadošos amatos valsts pārvaldē un komercdarbību struktūrvienību un projektu vadībā. Tāpat Tols ir guvis pieredzi nekustamo īpašumu pārvaldībā Latvijā un ārvalstīs.

Finanšu ministrija paziņojumā medijiem atzīmē Tola nozīmīgo darba pieredzi VID Galvenajā muitas pārvaldē, kurā viņš vadījis dažāda līmeņa struktūrvienības. Tols arī ir strādājis audita un konsultāciju uzņēmumā «Deloitte Latvija», bijis muitas un vadības zinību eksperts Eiropas Savienības robežpalīdzības misijā Ukrainā un Moldovā.

Aģentūras LETA arhīva informācija liecina, ka Tols VID strādājis kopš 1995.gada, bet 2003.gada aprīlī viņš tika iecelts par Galvenās muitas pārvaldes direktoru pēc tam, kad tika atzīts par labāko konkursā uz šo amatu. Tolaik finanšu ministrs bija un Tola apstiprināšanu šajā amatā atbalstīja tagadējais Eiropas Parlamenta deputāts Valdis Dombrovskis (V). Darbu ieņēmumu dienestā Tols atstāja 2004.gada vasarā pēc paša vēlēšanās.

Saskaņā ar aģentūras LETA arhīvu 2004.gada maijā tā laika finanšu ministrs Oskars Spurdziņš uzdeva uz laiku atstādināt no Galvenās muitas pārvaldes priekšnieka amata Tolu. Šādu lēmumu Spurdziņš pieņēma, izvērtējot informāciju par Latvijas muitas sistēmas vājo gatavību darbam pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā un apzinot daudzās problēmas muitas darba koordinācijā. Pret Tolu tika ierosināta disciplinārlieta par padoto ierēdņu darba nepietiekamu organizēšanu, un uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku Tols no amata tika atstādināts. Tols viņam izvirzītos pārmetumus uzskatīja par nepamatotiem. Tad Tols lūdza viņu pārcelt darbā par muitas Plānošanas un kontroles daļas priekšnieku. Dažas dienas pēc tam, kad viņš sāka strādāt jaunajā amatā, VID pabeidza disciplinārlietas izmeklēšanu un uzlika disciplinārsodu - piezīmi par padoto ierēdņu un darbinieku darba nepietiekamu organizēšanu. Drīz pēc tam Tols pavisam atstāja darbu VID.

Kā ziņots, aprīļa beigās akcionārs izteica neuzticību iepriekšējai VNĪ valdes priekšsēdētājai Baibai Strautmanei un atbrīvoja viņu no pienākumu pildīšanas. Jūnija sākumā tika izsludināts konkurss uz VNĪ valdes priekšsēdētāja amatu. Konkursā tika saņemti 23 pretendentu pieteikumi, no tiem uz darba interviju tika aicināti četri.

VNĪ veic nekustamo īpašumu pārvaldīšanu, apsaimniekošanu un attīstīšanu, kā arī nodrošina valsts institūcijas ar nepieciešamajām telpām.

Nozīmīgākās VNĪ investīcijas 2013.gadā bija divu ēku atjaunošana un vienas jaunbūve Daugavpils cietokšņa teritorijā Valsts policijas vajadzībām, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Cēsu depo būvniecība, Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja ēku ugunsdzēšanas sistēmu rekonstrukcija, kā arī Rīgas pils rekonstrukcija un restaurācija.

VNĪ 2013.gadā guvusi peļņu 5,1 miljona eiro apmērā, liecina VNĪ revidētais 2013.gada pārskats. 2013.gadā uzņēmums ir uzrādījis lielu izaugsmi - VNĪ apgrozījums, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir pieaudzis par 69%, sasniedzot 44,8 miljonus eiro. Lielāko daļu no apgrozījuma veido nomas un apsaimniekošanas ieņēmumi. Savukārt apgrozījuma pieaugums 2013.gadā saistīts ar būvniecības pakalpojuma palielināšanos - renovējot, restaurējot vai būvējot no jauna nekustamos īpašumus valsts iestāžu vajadzībām.

2013.gadā VNĪ ir veikusi maksājumus valsts budžetā 13 miljonu eiro apmērā.

Visas VNĪ kapitāla daļas pieder valstij, valsts kapitāla daļu turētājs ir Finanšu ministrija. VNĪ valdē kopš šā gada 7.maija valdē strādā Andrejs Milzarājs, un kopš 2012.gada augusta VNĪ valdes loceklis ir arī Jānis Valdmanis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu